POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заводник от Народния театър в София влегува в Народния в Скопие

Александър Морфов с голямата награда на фестивал в Македония

Дон Жуан на Деян Донков във вихъра на „бесконечната жед да се љуби“. Снимка: Народен театър - Заводник от Народния театър в София влегува в Народния в Скопие

Дон Жуан на Деян Донков във вихъра на „бесконечната жед да се љуби“. Снимка: Народен театър

„Дон Жуан“, един от марковите спектакли в афиша на Народния театър, ще гостува в Македонския народен театър. Представлението на Александър Морфов ще се играе на 8 юни в Скопие. Гастролът е в рамките на IV Международен театрален фестивал.

„За да се вклучите во актерската стихија на неверојатни сценски инкарнации. За да видите како вечниот заводник Дон Жуан влегува во бескраен судир со љубовта, сомнежот, светот, па дури и со себе си. За да ја почувствувате бесконечната жед да се љуби, но и невозможноста да се насити и да се наслади на љубовта. За да си ги поставите секогаш актуелните прашања – како живееме? И во што да веруваме?“, гласи македонският анонс за българското представление.

Представлението на Морфов, получило през 2007-а шест театрални награди – три аскеера и три икара – днес се играе в изменен състав спрямо премиерния преди 10 години. В ролята на Сганарел, за която Захари Бахаров бе отличен с „Икар“, се въплъщава Велислав Павлов.

Междувременно Александър Морфов получи голямата награда на фестивала за принос в театралното изкуство.

„Той е един от най-големите режисьори в Европа, когото критиката определя като визионер на театралната сцена и автор, който не престава да експериментира и да открива нови методи и изразни средства на актьорската игра“, отбелязват от Македонския народен театър.

Българският режисьор получи отличието си след представянето на постановката му „Ничия земя“ пред скопската публика, съобщава БГНЕС.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg