Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Завръщане на Физиката в Родината на тъгата

Гастрол на словенски театър у нас със спектакъл по книгата на Георги Господинов

Премиерата на спектакъла по книгата на Георги Господинов бе през ноември 2016-а в Театър „Антон Подбеушек“ в словенския град Ново место.  - Завръщане на Физиката в Родината на тъгата

Премиерата на спектакъла по книгата на Георги Господинов бе през ноември 2016-а в Театър „Антон Подбеушек“ в словенския град Ново место.

„Физика на тъгата“ се завръща в Родината на тъгата. Първата драматизация за театър по едноименната книга на Георги Господинов, дело на словенски театър, пристига на гастрол у нас на 13 май. Но не в София, а в Благоевград.

Гостуването на спектакъла е по покана на община Благоевград – продуцент на събитието – в рамките на петото издание на фестивала за театър и изкуства „Тарарабумбия“. Форумът ще се проведе от 11 до 19 май.

На 13 май в Благоевград ще бъде показана първата театрална версия на „Физика на тъгата“.

Премиерата на спектакъла по книгата на Георги Господинов бе през ноември 2016-а в Театър „Антон Подбеушек“ в словенския град Ново место. Дни по-късно бе игран в столицата Любляна при изключително голям интерес. Поставена е от млад театрален състав под режисурата на Тяша Чърнигой, популярна в Словения с оригиналния си почерк. Драматургията е на Маша Язбец, сценографията – на Александър Вуйович, а костюмите – на Ирис Ковачич. Основан преди 10 години, Театър „Антон Подбеушек“ е сред най-младите в Словения.

Пиесата не е стриктна адаптация на българския роман, предупреждава екипът, но „следва неговото нелинейно случване“. Поставени са темите за копнежа по неслучилото се, човешката участ, крехкостта и сблъсъка със света в края на историята.

Преди премиерата на словенците публиката в Благоевград ще има среща-разговор с Георги Господинов в камерната зала на театъра.

Началото на „Тарарабумбия“ тази година ще постави Камен Донев на 11 май със своя моноспектакъл „Лекция № 2. За всеобщата просвета“. В програмата на фестивала са още Мариус Куркински с „Черното пиле“ по Хайтов, „Богът на касапницата“ на режисьора Антон Угринов, „Хеда Габлер“ на Крис Шарков. Публиката в Благоевград ще види още „Това НЕ Е Хамлет” („Сфумато”), „Саломе“ (Театър „Българска армия“), „Иванов“ (Младежки театър), „Вишнева градина“ (Плевенски театър). На 17 май ще се играе и спектакълът на Александър Морфов „Животът е прекрасен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg