Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пионерите се завръщат в Русия с благословията на Путин

Вместо „отряди” и „дружини” ще има „първични отделения” и „команди”

Националистически пионерски организации има и в момента в Русия, но нито една от тях не е на държавно ниво. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пионерите се завръщат в Русия с благословията на Путин

Националистически пионерски организации има и в момента в Русия, но нито една от тях не е на държавно ниво. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съвременен аналог на съветската пионерска организация може да бъде създаден по време на честването на стогодишнината от създаването ѝ, съобщава „Московский комсомолец”. На 19 май в Москва ще се проведе събитието „Голям ученически пикник” под егидата на администрацията на Путин. Очаква се да присъстват повече от 1000 деца от 85 региона в страната.

Путин вече е подкрепил идеята за нова пионерска организация, твърдят от „Московский комсомолец”.

По време на „Големия училищен пикник” децата ще участват в дискусии на обществено-политически теми, ще им бъдат разяснени символите на руската държавност и ще присъстват на церемония за подпечатване на марката „100 години Всесъюзна пионерска организация”.

Досега 19 май, рожденият ден на пионерите, винаги е бил прерогатив на Комунистическата партия на Русия и събитията са били отбелязвани в присъствието на председателя ѝ Генадий Зюганов. Тази година обаче Кремъл е иззел инициативата и стогодишнината ще бъде отбелязана в правителствената крепост. Като официален организатор се води Руското движение на учениците, създадено през 2015 г. с указ на Путин. В указа се казва, че целта му е „усъвършенстване на държавната политика в областта на възпитанието на подрастващото поколение и формиране на личността въз основа на присъщата за руското общество ценностна система”.

Според „Московский комсомолец” в новата структура на пионерската организация ще има „първично отделение” и „команда” на мястото на предишните „отряди” и „дружини”.

По време на „Големия ученически пикник” ще бъде връчена първата Общоруска детска награда „Нова философия на възпитанието”.

Поддръжката на Путин за възраждане на пионерската организация е станала факт на 20 април по време на разговор с Диана Красовска от окупирания Севастопол. На нейната реплика „би било чудесно да имаме общо детско движение, което да ни обединява”, Путин е отговорил:

„Идеята е добра, но не трябва да се осъществява по бюрократичен начин. Трябва да дойде отвътре, отдолу, а държавата да помогне и подкрепи”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах