Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Завръщане в СССР: Хитове на Муслим Магомаев и Йосиф Кобзон в църквата „Христос Спасител“

Организаторите призовават към „завръщане на въжделеното минало“

Изглед към река Москва и храма „Христос Спасител“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Завръщане в СССР: Хитове на Муслим Магомаев и Йосиф Кобзон в църквата „Христос Спасител“

Изглед към река Москва и храма „Христос Спасител“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естраден концерт „Хит парад от СССР“ ще се проведе в третата най-висока православна църква в света – храма „Христос спасител“ в Москва, става ясно от съобщения в сайтовете за продажба на билети.

Концертът ще се състои на 16 септември в залата за църковни събори в храма. Като организатор е посочен „Центърът за развитие на културата“. Солисти на московските оперни театри ще изпълнят съветски песни, познати в изпълнения на Едита Пиеха, Муслим Магомаев, Йосиф Кобзон и др. На двучасовия концерт няма да бъдат допускани деца под 6 години.

В описанието на мероприятието се казва:

„Помните ли колко беше вкусен сладоледът някога? А какво кино се снимаше… Хората бяха някак по-добри и отзивчиви… Човекът, роден в СССР, има много поводи да се отдава на носталгия по отдавна отминала епоха, но много атрибути на съветския живот и култура, колкото и да е тъжно, останаха в миналото. И все пак, въпреки всичко, някои от тях не са застигнати от тази печална участ – например любимите ни песни. Няма по-лесен и бърз начин да се пренесем във въжделеното минало, от това за пореден път да се докоснем до неговата музика – светла, проникновена и невероятно пристрастяваща.“

Парадоксът е, че билети за концерта не могат да бъдат купени. В сайтовете за продажба или няма опция за закупуване или се казва, че всички билети са свършили. В официалния портал на концертната организация се дава възможност да се направи заявка, но без гаранции.

Според сайта на храма „Христос Спасител“ концертът може би се провежда за втори път. Събитие със същото заглавие е било обявено за 10 юни 2022 г.

През 2012 г. в  същия храм „Христос Спасител“ прозвуча „Пънк молитва“ на „Пуси Райът“, протест на група активисти против управлението на Путин, осъществявано с подкрепата на църквата. Тогава Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха арестувани и обвинени в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза” и прекараха почти две години в затвора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg