Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Завръщането на Джейми Кълъм

Фестивалът „Джаз във Виен“ почита Принс и Джон Колтрейн

Малко преди да отпразнува 40-я си рожден ден, на сцената се завърна британският композитор, певец, пианист и аранжор Джейми Кълъм. Снимки: Архив на фестивала - Завръщането на Джейми Кълъм

Малко преди да отпразнува 40-я си рожден ден, на сцената се завърна британският композитор, певец, пианист и аранжор Джейми Кълъм. Снимки: Архив на фестивала

ВИЕН, специално за „Площад Славейков“

„Принс е един от малкото артисти, които успешно заличиха границите между различните стилове в музиката”, каза Тиери Ковач, президент на един от най-големите музикални фестивали в света Jazz a Vienne. 37-то издание му тази година почита Принс и още един голям джаз музикант, който ни напусна наскоро – Джон Колтрейн.

Петнадесет сцени, които работят по 20 часа на ден и 82 артисти от цял свят пълнят програмата на авторитетния форум, който ще продължи до 13 юли. Сред звездите тази година в Римския амфитетър, където вървят големите концерти, са Дзукеро, Мери Джей Блайдж, Анджелик Киджо, Роберто Фонсека и формацията, която през март ни развълнува в София „Постмодърн Джубокс“.

Концертът на Дзукеро във Виен

Аделмо Форначари – Дзукеро

Малко преди да отпразнува 40-я си рожден ден, на сцената се завърна британският композитор, певец, пианист и аранжор Джейми Кълъм.

„За мен Виен е специално място. Преди три години тук оставих сърцето си. След това направих пауза в артистичната си кариера, за да се посветя на семейството си”, каза Кълъм, който е женен за бивш модел, а днес писател Софи Дал.

Кълъм, който успя да продаде милиони албуми със своята музика, обяви преди няколко години, че се е изчерпал и едва ли скоро ще се върне на сцената. В новото си концертно шоу той демонстра бляскава форма – вокална, танцувална и най-вече инструментална. В рамките на два часа британецът накара 12 000 души да танцуват, пляскат, пеят и да притаят дъх, слушайки новите му композиции.

Предлагаме ви видео от концерта на Джейми Кълъм преди няколко дни на фестивала в Гластънбъри:

https://youtu.be/L_mnXblnWPQ

Още един голям музикант ще покаже новата си програма на сцената във Виен – Хърби Хенкок. Минал през симфоничната музика, на 20 години вече работещ с Майлс Дейвис, Хенкок днес е класик в джаза. Новата му продукция е създадена съвместно с калифорнийския музикант и продуцент Терънс Мартин.

Хип-хоп, джаз, блус, френч хаус, соул, поп и рок превъщат малкото градче на левия бряг на река Рона в едно от най-музикалните места на света.

„Музиката е един от послените пристани на нормалност в този несигурен свят – ми каза Кени Нийл, американският блусар от Ню Орлиънс, многократно номиниран за „Грами”. – Музиката е уважение. Няма значение кой свири за теб – прочут артист или начинаещ любител. Музиката е територия, в която се чувстваш защитен.”

Един от най-интересните „пристани“ на фестивала във Виен е японската джаз група TRI4TH:

Очаквайте есклузивна среща с Кълъм специално за „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС