Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Завръщането на Емил Табаков във Филхармонията

Амбициозна и дори дръзка програма за честването на 80 г. от откриването на зала „България“

Новата среща на Емил Табаков с елитния състав на Софийска филхармония ще бъде паметна - и за него, и за оркестрантите, а най-вече за публиката. Снимка: Румен Добрев - Завръщането на Емил Табаков във Филхармонията

Новата среща на Емил Табаков с елитния състав на Софийска филхармония ще бъде паметна - и за него, и за оркестрантите, а най-вече за публиката. Снимка: Румен Добрев

Точно 80 години след официалното откриване на зала „България“ (която и до днес е единствената концертна акустична у нас, за съжаление и на музикантите, и на ценителите) в нея ще бъде възпроизведена точната програма от първия ѝ концерт. На 9 октомври ще чуем Концерт за пиано №3 от Панчо Владигеров – композиторът го пише специално за новата зала и го изпълнява лично на 9 октомври 1937 г.

Това не е единственото събитие, с което тържествено ще се почете 80-ата годишнина на съоръжението. На 11 октомври ще бъде повторен и първият органов концерт в зала „България“, звучал на 10-о число през месеца през 1937 г. – за откриването на тогавашния орган, разрушен от бомбардировка през Втората световна война.

Новият директор на Софийската филхармония Найден Тодоров представи днес акценти от предстоящия сезон, 2017/18, част от който са двете музикални възстановки. Сред особено интересните събития ще бъде завръщането на Емил Табаков като диригент на Софийска филхармония – не за постоянно, а за два концерта. Известно е, че преди 17 години Табаков не напусна с добри чувства институцията, която тогава оглавяваше. Затова новата му среща с елитния състав ще бъде паметна – и за него, и за оркестрантите, а най-вече за публиката.

На диригентския пулт предстои да излязат още Йоханес Вилднер,  Урош Лайовиц, Хориа Андрееску, Жан-Бернар Помие, Саша Гьотцел, Адриан Прабава, Росен Гергов, Иво Венков, Кристиан Мандеал, Диан Савич, Георги Димитров и др.

Водеща творческа линия през идната кампания ще продължат да бъдат концертите с откъси от оперни произведения. Предстои да чуем мецосопраното Веселина Кацарова, световноизвестния лиричен баритон Томас Хемпсън, а още Сара Гьош и Анна Ибара.

Между интересните солисти, които ще видим и чуем на сцената, са цигуларката Сара Чанг (солист на Нюйоркската и Филаделфийската филхармония; свирила с Пинкас Цункерман, Волфганг Савалиш, Йо Йо Ма и др.), виолистът Юрий Башмет (създател на състава „Московски солисти“), цигуларката Патриция Копачинская, за която съвременни композитори специално създават концерти.

Към концертите на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, освен обичайните програми с ортодоксална музика и акапелно пеене, ще се добави кросоувър изпълнения с поп и рок привкус.

Вижте още: НАЙДЕН ТОДОРОВ: ЩЕ НАПРАВЯ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЕМИЛ ТАБАКОВ ДА ДИРИЖИРА ОТНОВО ФИЛХАРМОНИЯТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg