Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Завръщането на Мартин Пантелеев в Софийска филхармония

В програмата на концерта - първата симфония на Моцарт, написана от него, когато е 8-годишен (видео)

Мартин Пантелеев ще дирижира отново Софийската филхармония в концерт с произведения на Моцарт. Снимка: Личен архив  - Завръщането на Мартин Пантелеев в Софийска филхармония

Мартин Пантелеев ще дирижира отново Софийската филхармония в концерт с произведения на Моцарт. Снимка: Личен архив

Мартин Пантелеев за завръща на диригентския пулт на Софийска филхармония. На 11 февруари той ще дирижира концерт на елитния оркестър от цикъла „Солистите от Софийска филхармония“. Пантелеев бе главен диригент на Филхармонията в сезон 2011/12. 

В програмата ще прозвучат произведения на Моцарт – Симфония №1, Концерт за флейта, арфа и оркестър и Коронационна меса. Това е първата симфония на композитора, написана от него през пролетта на 1764-а, когато той е 8-годишен. Произведението се състои от 3 части, с обща продължителност 11 минути.

Концертът за флейта, арфа и оркестър ще бъде със солистките Кремена Ачева (флейта) и Весела Тричкова (арфа).

А третото произведение, Коронационна меса, по думите на маестро Пантелеев, е един моментите в творчеството на Моцарт, в които той „говори с и чрез Бог“.

В концерта ще участва и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, с диригент Славил Димитров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах