Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Завръщането на нимфите

Голите момичета отново на показ след масово недоволство срещу галерията в Манчестър

От манчестърската галерия обявиха, че са свалили „Хилас и нимфите“ на Джон Уилямс Уотърхаус, за да окуражат дебат за това как да бъдат експонирани подобни изображения. Снимки: Manchester Art Gallery  - Завръщането на нимфите

От манчестърската галерия обявиха, че са свалили „Хилас и нимфите“ на Джон Уилямс Уотърхаус, за да окуражат дебат за това как да бъдат експонирани подобни изображения. Снимки: Manchester Art Gallery

Манчестърската галерия не се прочу по най-добрия начин, след като свали картината на викторианския художник Джон Уилямс Уотърхаус „Хилас и нимфите“ под влиянието на движението против сексуалното насилие #MeToo. Дни по-късно, на 3 февруари, върна платното на мястото му. Това се случи след масови обвинения в цензура, пуританизъм и политическа коректност.

„Беше ясно, че много хора ще реагират остро на така повдигнатия проблем“, обяви представител на Градския съвет на Манчестър, цитиран от Би Би Си.

Картината от 1896 г. бе прибрана седмица по-рано в опит да се преосмисли „старомодния“ начин, по който галериите излагат голи женски тела – „или като пасивни красиви предмети, или като фатални жени“.

Вижте още: ГАЛЕРИЯ СВАЛИ ВИКТОРИАНСКА КАРТИНА С ГОЛИ НИМФИ – ЦЕНЗУРА ИЛИ АРТ АКЦИЯ?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Кураторът Клеър Ганауей обясни, че проблемът не бил дали такива картини имат място в галерията, а че „може би трябва да се запитаме дали да не потърсим нов начин в представянето им“.

Посетителите бяха помолени да напишат мненията си на самозалепващи се листчета и да ги поставят на мястото на свалената картина. Но след масовите реакции на несъгласие, Градският съвет, който ръководи галерията, обяви, че картината ще се върне на стената.

Листчета на мястото на картината

„Надявахме се, че експериментът ще стимулира обсъждането и е справедливо да признаем, че стана точно така, дори повече отколкото очаквахме – включиха се не само местните хора, а и любители на изкуството от целия свят – каза директорът на галерията Аманда Уолас. – По време на седемдневното отсъствие на картината стана ясно, че много хора имат твърди убеждения по повдигнатите въпроси и сега планираме да използваме тези мнения за по-нататъшно и по-широко разискване на темата.“

Галерията вече планира поредица от публични събития „за насърчаване на по-нататъшни дебати“ – най-вероятно без повече свалени картини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах