Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Здравка Евтимова: България е най-силна, когато е над разединението

Писателката призова в ефира на Би Ти Ви да слушаме опонентите си и да подкрепяме само каузи, за които сме добре информирани

„Няма достатъчно дълбока бездна, която да ни уплаши“, каза писателката Здравка Евтимова. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Здравка Евтимова: България е най-силна, когато е над разединението

„Няма достатъчно дълбока бездна, която да ни уплаши“, каза писателката Здравка Евтимова. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Днес в обществото има напрежение, което не работи в посока обединение, каза писателката Здравка Евтимова в сутрешния блок на Би Ти Ви.

В България хората застъпват диаметрално противоположни становища, отбеляза тя, но добави, че това е полезно за израстване на духа, стига човек да бъде верен на своите убеждения. За тази цел той трябва да има информация, да се запознае с каузи, с представителите на тези каузи и да вземе информирано решение къде да остане.

„България е била най-силна, когато е била над разединението, над бездната”, заяви Евтимова и продължи: „Колкото и странно да звучи, хората не се раздалечават. Важно е и сред приятелите си, и сред противниците си да видим какви позиции защитават, дали ги защитават, защото са вникнали в същественото, в дълбочината. Ако са убедителни, може да вземем положителното от тях.”

Авторката, призната за познавач на духа на народа, демонстрира вяра в мъдростта на българите.

„Смятам, че у българите винаги е съществувала вродена мъдрост и практичност. Това чувство дълго е било приспано, дълго се взираме в настоящия момент, а погледът ни към бъдещето се замъглява. Но това вродено чувство на практичност, на желанието ни да се издигнем над хората, които ни се подиграват, си казва думата. Тогава успяваме да излезем от трудното положение като победители.”

Според нея тези бурни времена са богат извор на теми за всеки човек на изкуството.

„По улицата може да видиш различни изражения, на протеста – различни хора. Това е практически университет. Радвам се, че живея днес, че виждам и преживявам това, което всички българи преживяват, че успявам да бъда в София, където остротата на събитията е най-силна. Мисля, че събитията, описани от Маркес в „Сто години самота”, са имали същата острота“, заяви Евтимова.

За съжаление, водещият Антон Хекимян не покани гостенката си да разясни мисълта си за общото между протеста и произведението на Маркес.

Авторката на „Кръв от къртица“ предложи думата „бездна”, с която се описва разделението в България, да бъде заменена с думата „предизвикателство”.

„Няма достатъчно дълбока бездна, която да ни уплаши. Да, има разединение, но трябва да се надяваме, че то ще бъде основа на хубави творби. И най-вече ще затвърди посоката на развитие на България като член на ЕС.”

В края на разговора Здравка Етимова разказа как е приела християнството, когато е била на 50 години. Случило се в Брюксел, където работела по това време. Синът ѝ се разболял тежко и на Димитровден отчаянието я завело в българската православна църква в белгийската столица. Там местният отец Димитър я покръстил. Според нея, искрената ѝ молитва е една от причините днес синът ѝ да е здрав, да има вече две деца и да работи като главен лекар на болница.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg