POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Здравка Евтимова получи „Цветето на „Хеликон”

Оценяването е на база брой продадени книги

Здравка Евтимова на церемонията по връчване на наградите „Цветето на „Хеликон“ на 24 април. Снимка: Книжарници „Хеликон“ - Здравка Евтимова получи „Цветето на „Хеликон”

Здравка Евтимова на церемонията по връчване на наградите „Цветето на „Хеликон“ на 24 април. Снимка: Книжарници „Хеликон“

Наградата за най-продавана книга през 2022 г. във веригата „Хеликон“ бе връчена на Здравка Евтимова за романа ѝ „Резерват за хора и вълци“. Нейната книга е безапелационен лидер с над 1000 повече продадени екземпляра от следващите в класацията.

„Цветето на „Хеликон“ се дава по традиция от веригата книжарници в чест на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, и няма финансово измерение. Пластиката – символ на наградата, се получава за книга, реализирала най-високи продажби през годината. Решението не се взима от жури, а зависи от читателския избор.

След церемонията, проведена на 24 април, Здравка Евтимова се нарежда в списъка на досегашните носители на „Цветето“ – Виктор Пасков, Боян Биолчев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Иво Сиромахов, Недялко Славов, Милен Русков, Катерина Хапсали, Георги Господинов, Теодора Димова, Георги Мишев.

Миналата година другата награда на книжарниците – „Орлето на Хеликон“ за нова българска проза, отиде при Костадин Костадинов за романа му „Ловецът на пеперуди“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg