Найден Тодоров и Камий Тома

Здравка Евтимова с международна награда за проза

„Михай Еминеску 2022” отива при българската писателка за заслуги в развитието на културата в национален и световен мащаб

Писателката Здравка Евтимова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Здравка Евтимова с международна награда за проза

Писателката Здравка Евтимова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Здравка Евтимова получи наградата за проза на Международната академия „Михай Еминеску“, Румъния, за 2022 г., съобщи писателката за „Площад Славейков“. Наградата ѝ е връчена за „заслуги в дейностите, свързани с развитието на културата в национален и световен мащаб“.

Наградата бе връчена от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия „Михай Еминеску“, Румъния. Заедно с това Евтимова стана почетен член на Международната академия.

Академията раздаде още награди в категориите „Поезия“, „Проза“, „Точни науки“, „Художествен превод“  на световни автори, както и на епископа на град Констанца „за повдигане духа на гражданството в Румъния“.

В аргументите на Академията за избора на Здравка Евтимова се казва:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Наградата се дава на госпожа Здравка Евтимова за креативно използване на езика в прозаическите ѝ произведения и въздействаща експресивност при разработката на естетически теми и идеи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах