Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Здравка Евтимова с Роман на годината

„Една и съща река“ спечели наградата на Фонд „13 века България“

Нека пишем такива книги, които са три часа преди големия мрак, каза Здравка Евтимова при получаването на наградата си. - Здравка Евтимова с Роман на годината

Нека пишем такива книги, които са три часа преди големия мрак, каза Здравка Евтимова при получаването на наградата си.

Здравка Евтимова с книгата си „Една и съща река“ (изд. „Жанет 45“) е петият носител на националната литературна награда „Български роман на годината“, присъждана от Фонд „13 века България“. Отличието ѝ бе връчено на церемония в „Перото“ в сряда вечерта.

Общо шест книги се бориха за наградата – на четирима мъже и две жени. Освен „Една и съща река“, това бяха „Кротките“ на Ангел Игов, „Орлов мост“ на Владимир Зарев, „432 херца“ на Недялко Славов, „1994“ на Николай Фенерски и „Печатарят“ на Силвия Томова.

При получаването на наградата си Евтимова разказа, че наскоро е била на прага на смъртта, след като трън се забил в пръстта ѝ и се наложила операция. Тогава лекарят ѝ казал, че ако се е била забавила и три часа повече, вече е нямало да може „да мрънка на мъжа си“.

„Благодаря ви – каза писателката при получаването на отличието. – Нека пишем такива книги, които са три часа преди големия мрак.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Националната литературна награда „13 века България“ се връчва от 2011 г. Галин Никифоров за „Лятото на неудачниците“ я спечели през 2011 г. (за романи, издадени през 2009 и 2010 г.), Георги Господинов за „Физика на тъгата“ през 2013 г. (за романи от 2011 и 2012 г.), Васил Георгиев за „Апарат“ през 2014 г., а Емилия Дворянова за „При входа на морето“ – миналата година.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах