Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Здравко Митков за атентатите: Крещят ни да се откажем от атрофията на конформизма

Шансът ни срещу агресията е повече толеранс и внимание към духовното, казва режисьорът

Според Здравко Митков не бежанската криза, а хаотичните послания и действия на правителствата и чиновническият апарат на ЕС застрашават смисъла и съществуването му. - Здравко Митков за атентатите: Крещят ни да се откажем от атрофията на конформизма

Според Здравко Митков не бежанската криза, а хаотичните послания и действия на правителствата и чиновническият апарат на ЕС застрашават смисъла и съществуването му.

„В основата на тези ужасяващи актове стои една невъзмутима жертвоготовност, което говори за огромната пропаст между различните човешки ценности. Взривовете крещят: „Откажете се от атрофиращите удобства на конформизма!”, коментира режисьорът Здравко Митков атентатите от 22 март в Брюксел. Жертвите на бомбените атаки в белгийската столица са вече 35, а ранените – над 300. „Площад Славейков“ покани родни интелектуалци да дадат своето обяснение за събитията, които отново водят до въпроса – виждаме ли пред себе си края на Европейския съюз.

Според проф. Митков не бежанската криза, а хаотичните послания и действия на правителствата и чиновническият апарат на ЕС застрашават смисъла и съществуването му. Режисьорът определя поканата на канцлера Ангела Меркел към бежанците да заповядат в Германия като „политико-икономическа неморалност“.

„Механичното преместване на големи групи работна ръка за захранване икономиката на богатите европейски страни не може да бъде успешна политика – смята театралът. – Това е просто внос на експлоатация. Тази политико-икономическа неморалност ще роди отмъстително поведение. И ние вече ставаме свидетели и жертви на това.“

Здравко Митков е на мнение, че западната цивилизация е прекалила с настояването си да е световен съдник и арбитър на морални, обществени, икономически и политически норми, които не ѝ е съдено да познава в същината им – директни или косвени намеси, които могат да прераснат и във вина.

Режисьорът е убеден, че нито той, нито който и да е редови българин е специалист по религиозни ценности, тъй като християнската ни култура и традиция са под въпрос. А поради факта, че сме далеч от социалната държава, засега сме спасени от кризата. Митков казва още, че проблемът на християнските ценности в комуникацията с мюсюлманите в Европа е по-скоро следствие на имущественото неравенство.

„Европа, която познаваме, никак не е съвършена – обяснява режисьорът. – Какво от това, че личните ни карти приличат на тези на белгийците или на англичаните? Къде са нашите съпоставимо-достойни доходи? Можем ли да се сравняваме по политическа култура? Работи ли истински у нас системата на парламентаризма? Можем ли да си избираме интелигентни и образовани управляващи? Докато у нас се роят тези риторични въпроси, как да се чувстваме като част от една смислена обединена Европа?! Ако това продължи – разпадът вероятно ще настъпи.“

По въпросите за изкуството и последния роман на Мишел Уелбек – „Подчинение“, който очертава една Франция, подчинена на ислямските закони, Митков смята, че има безброй примери, в които интелектуалците и литературата са се проявявали като пророци, учители и ментори на обществата.

А дали трябва изкуството да промени тона и езика си в контекста на последните събития?

„За повече от 25 века цивилизационно развитие културата и изкуството са употребявали всички възможни теми на човешкото битие – казва Митков. – Езикът се е развивал по свои естествени и свръхестествени закони. Единствената ми претенция днес е – повече толеранс и внимание към духовното! Това е единственият ни шанс срещу агресивната прагматика.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах