POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зелени острови никнат в софийските университети

Контейнери за компост и разделно събиране и билкова градина се появяват първо в ХТМУ

Инициативата на Столична община цели създаването на лехи с билки и зеленчуци в столичните университети. Снимка: „Площад Славейков“ - Зелени острови никнат в софийските университети

Инициативата на Столична община цели създаването на лехи с билки и зеленчуци в столичните университети. Снимка: „Площад Славейков“

Първият по рода си „Зелен остров“ ще се появи в Химикотехнологичния и металургичен университет в София, съобщават от Столичната община. Утре, 21 април, на определено за инициативата място ще бъдат разположени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, контейнери за хранителни отпадъци и компостер за зелени отпадъци.

Събраните хранителни отпадъци ще бъдат периодично извозвани до Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“, където от тях ще се произвежда енергия. От зелените отпадъци на място ще се произвежда компост.

В допълнение ще бъдат засадени и пет дървета, както и ще бъде обособена площ в университета за повдигнати лехи с билки и зеленчуци. Инициативата цели не само да насърчи рециклирането, но и да популяризира градското градинарство.

Начало на инициативата „Зелен остров“ ще дадат Кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ), проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, заедно със студентската общност от университета. Събитието започва в 10 ч. в двора на ХТМУ.

Зеленият остров в ХТМУ е част от инициативата „Заедно за чиста и зелена София“, която ще се разпространи на територията и на другите университети в София. Целта на тази инициатива е повишаване на ангажираността на гражданите и в частност на младите хора към устойчивите модели за екологично и приобщаващо градско развитие, както и формиране  на екосъобразни навици за потребление и намаляване на въглеродния отпечатък на всеки един от нас.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg