Софийска филхармония МЕГАБОРД

Зеленски в САЩ: Украйна вече победи Русия в битката за разума на света

Президентът сравни украинската битка с храбростта на американските войски срещу германците при Арденската офанзива в емоционална реч пред Конгреса на САЩ (видео)

Камала Харис (вляво) и  Нанси Пелоси аплодираха речта на Зеленски пред американския Конгрес. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Зеленски в САЩ: Украйна вече победи Русия в битката за разума на света

Камала Харис (вляво) и Нанси Пелоси аплодираха речта на Зеленски пред американския Конгрес. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна няма намерение да отстъпва пред агресията на Русия, заяви Володомир Зеленски по време на изненадващата си визита във Вашингтон. Украинският държавен глава излезе пред американския Конгрес, за да благодари за оказаната досега помощ, но и да изтъкне, че без подкрепата на САЩ пълната победа на Украйна е невъзможна.

Речта му пред символа на законодателната власт в САЩ бе посрещната с дълги аплодисменти. В обръщението си към управниците той припомни борбата на Америка срещу нацистка Германия и уверението на Франклин Рузвелт през 1941 г. зa предоставяне нa американски оръжия.

„Нашите две нации са съюзници в тази битка, а следващата година ще бъде решаваща. Убеден съм – каза Зеленски. – Настъпи моментът, в който украинският кураж и американската решителност ще гарантират бъдещето на нашата обща свобода. Свободата на хората, които защитават ценностите си.“

Това е първото посещение на президента на Украйна в чужда държава, откакто страната бе нападната през февруари от Русия. Стратегическата визита вероятно е породена от намеренията на републиканците да се противопоставят на предложение за още 45 млрд. долара военна помощ за 2023 г., отбелязва „Гардиън“. САЩ вече е предоставила 22 млрд. долара военна помощ на Украйна, а тази седмица бе обявен допълнителен пакет от 1,5 млрд., част от които са за системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

В опит да спечели скептиците на своя страна Зеленски изтъкна първоначалните очаквания на някои държавници, според които Украйна щеше да издържи срещу военната сила на Русия не повече от няколко седмици:

„Противно на всичко, противно на очакванията за мрак и гибел, Украйна не падна. Украйна е жива и се бори. Победихме Русия в битката за разума на света. Не се страхуваме, нито някой друг трябва да се страхува. Украйна спечели тази победа и това ни дава кураж, вдъхновява целия свят“.

Битката на реалния фронт обаче не е така лесна, а американската подкрепа е ключова за развоя на събитията.

„Знам, че всичко зависи от нас, от украинските въоръжени сили. И все пак толкова много зависи от света. Толкова много по света зависи от вас – обърна се той директно към Конгреса. – Русия може да спре агресията си наистина, ако го иска. Но вие може да ускорите победата ни.“

В деня преди да отпътува за Полша и от там да отлети за Вашингтон, Зеленски посетил град Бахмут в Донецк, сподели президентът. Регионът е „пропит с кръв“, описа той ситуацията на фронта.

„Руснаците използват всичко, с което разполагат в Бахмут и в други красиви наши градове. Окупаторите имат значително предимство в артилерията, превъзхождат ни в мунициите, имат много повече ракети и самолети от нас. Това е така, но нашата защитни сили устояват.“

Зеленски сравни украинските войници с американските, които отблъскват германците при Арденската офанзива на Коледа, 1994 г. След което президентът стигна до истинската цел на речта си, почосва „Гардиън“: украинците се бият и умират и най-малкото, което Америка може да направи, е да им предостави оръжия, с които да устояват на врага.

„Имаме артилерия, да. Благодарим ви. Но дали е достатъчно? Не съвсем“, каза той на фона на тих смях в залата.

Държавният глава обясни на Конгреса ситуацията така, че да събуди съчувствието на всеки американски политик – Русия е терористична държава, съюзена с други врагове на САЩ като Иран, които предоставят дронове за атака над цивилни градове, изтъква „Гардиън“.

„В своята геноцидна политика Русия намери съюзник – Иран. Стотиците смъртоносни дронове, изпратени от Русия, се превърнаха в заплаха за ключова инфраструктура. Ето как един терорист намери друг терорист. Въпрос на време е кога ще ударят други ваши съюзници, ако не ги спрем сега. Трябва да го направим.“

Зеленски докосна и друго патриотично кътче в сърцата на американците – уважението им към флага. В залата на Конгреса във Вашингтон той разви украинското знаме, донесено от фронтовата линия. Разпънаха го Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, и вицепрезидентката Камала Харис.

„Този флаг е символ на нашата победа във войната. Ние устояваме, борим се и ще спечелим, защото сме обединени – Украйна, Америка и целият свободен свят.“

Предстои да стане ясно дали емоционалното обръщение на Зеленски е променило нагласата у републиканците, на среща в Белия дом той получи уверение от най-високо ниво, когато президентът Байдън заяви:

„Украйна никога няма да е сама“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах