СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зеленски с обръщение в Кан: Сигурен съм, че диктаторът ще загуби

Участие с особен смисъл - украинският президент не се появи като актьор, какъвто бе преди да стане държавен глава, а като военен лидер

Обръщението на Зеленски изправи публиката в Кан на крака. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Зеленски с обръщение в Кан: Сигурен съм, че диктаторът ще загуби

Обръщението на Зеленски изправи публиката в Кан на крака. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сигурен съм, че диктаторът ще загуби, заяви Зеленски на официалното откриване на фестивала в Кан на 17 май. Бляскавият филмов фестивал се завърна в пълен мащаб за пръв път след пандемията и освен популярни европейски и холивудски актьори, посрещна украинския президент чрез видеовръзка в знак на солидарност с нападнатата държава.

Обръщението му бе представено пред публиката на фестивалния дворец почти веднага след прожекцията на откриващия филм „Final Cut“, шантава зомби комедия, която за кратко откъсна зрителите от бруталността на реалността на изток, пише „Варайъти“. Зеленски припомни дълга на киното да възпитава демократични ценности у зрителите и да се бори срещу авторитаризма, давайки пример с Чарли Чаплин и „Великият диктатор“. Блестящата сатира на нацизма излиза преди Америка да се включи във Втората световна война, отбеляза той.

„Светът се нуждае от нов Чаплин, който ще докаже, че киното не е тихо, от филми, чийто сюжет винаги приключва на страната на свободата. Сигурен съм, че диктаторът ще загуби – заяви Зеленски от екрана в очевидна препратка към руския президент Владимир Путин. – Ще замълчи ли киното, ще остане ли встрани от този конфликт? Стотици хора умират днес. Но ние ще спечелим тази война. Слава на Украйна!“

Това не е първият път, в който културно събитие от подобен мащаб кани Зеленски да направи обръщение – по-рано през годината той се обърна и към публиката на наградите „Грами“, където благодари за вниманието и изтъкна, че докато музикантите в Америка са с костюми и рокли на престижното събитие, колегите им в Украйна са на фронта. Появата му в Кан обаче има особен смисъл – на откриващата церемония Зеленски не се появи като актьор, какъвто бе преди да стане държавен глава, а като военен лидер.

Руската война в Украйна неизбежно е сред акцентите в Кан тази година – в програмата на фестивала няколко от филмите насочват вниманието към продължаващия и до днес конфликт. Ще бъдат представени документалният „Естествена история на унищожението“ на украинския режисьор Сергей Лозница, „Мариупол 2“, последния филм на режисьора Мантас Кведаравичус, загинал при обстрела на града, както и „Жената на Чайковски“, най-новата продукция на недолюбвания от Кремъл Кирил Серебренников.

Още преди началото на фестивала организаторите обявиха, че няма да посрещнат руска делегация в знак на солидарност със случващото се в Украйна.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg