Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Земи огин, запали ме с песен в Копривщица

Националният фолклорен събор започва на 7 август в местността Войводенец

Над 12 хил. души ще се надпяват и надсвирват от 7 до 9 август в Копривщица. - Земи огин, запали ме с песен в Копривщица

Над 12 хил. души ще се надпяват и надсвирват от 7 до 9 август в Копривщица.

Копривщица ще пали с народни песни духа на българина в края на тази седмица. В петък, на 7 август, започва Националният фолклорен събор. Средногорския град ще събере мелодии и буйни ритми от Добруджа, Родопа, Странджа, Мизия, Струма… В продължение на 3 дни местността Войводенец ще ехти от песните, музиката и танците на около 12 хил. изпълнители от цялата страна. Празненствата са под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Изданието е и юбилейно, защото е посветено на 50-годишнината от първото надсвирване и надиграване в Копривщица. Откриването е в петък от 11 ч. 101 часа музика ще се носи над поляните в околността. Изпълненията на певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще бъдат на 7 сцени. Фолклорните традиции от своя край ще представят състави от София, Враца, Ямбол, Добрич, Търговище, Бургас, Шумен, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Хасково, Разград, Русе, Варна, Силистра, Сливен, Стара Загора, Монтана, Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. На първото му издание са се събрали над 4 хил. певци, танцьори и музиканти. Фестивалът се провежда през пет години и има конкурсен характер. Преди Копривщица в цялата страна се провеждат местни конкурси, на които се излъчват участниците за националния събор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС