Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Земя 2.0: Откриха близка планета, годна за живот

Проксима Би е само на 4 светлинни години от нас

Художествена презентация на това как изглежда Проксима Би на фона на своята звезда, Проксима Кентавър. - Земя 2.0: Откриха близка планета, годна за живот

Художествена презентация на това как изглежда Проксима Би на фона на своята звезда, Проксима Кентавър.

Астрономи откриха скалиста планета, на която може и да има живот – при това се намира достатъчно близо, за да може да достигнем до нея. Новият свят е малко по-голям от Земята и се намира на около 4 светлинни години, в орбита около Проксима Кентавър, пише британският „Индипендънт“. Тази звезда е и най-близката до нашата слънчева система.

Новооткритата планета е най-лесно изучаваната и разбираема от всяка друга т.нар. Втора Земя, която някога е била забелязвана. И се оказва, че е почти годна за извънземен живот.

Планетата, назована от учените Проксима Би, е достатъчно близо, за да може бъдещите поколения да полетят към нея. Тя, евентуално, може да се окаже и нов дом за пътешественици от Земята. Планетата е в т.нар. обитаема зона около своето слънце, което означава, че е на точното място, за да поддържа живи същества.

Д-р Гилем Англада-Ескуде, от лондонския университет „Куин Мери“, който води международен екип от около 30 астрономи, открили Проксима Би, обяснява:

„Постигането на успех в търсенето на най-близката земна планета отвъд Слънчевата системата е огромно изживяване, то се дължи на посветеността и страстта на редица международни изследователи. Надяваме се, че тези открития ще вдъхновят бъдещи поколения да гледат към звездите. Търсенето на живот на Проксима Би предстои.“

Проксима Би е далеч по-близо до звездата си, отколкото ние сме – на нея ѝ отнема само 11,2 дни да я обиколи. Но предвид, че нейната звезда е по-бледа, планетата все пак е в обитаемата зона, където би могло да има течна вода и, евентуално, живот.

Има обаче други проблеми с Проксима Би като възможен дом за извънземни. Нейната звезда я облъчва с мощни ултравиолетови и рентгенови лъчи, което означава, че всичко, живеещо там, би било далеч по-трудно за откриване, а също така би било доста по-устойчиво към радиация от хората.

Учените все още не са сигурни дали планети като Проксима Би са обитаеми, не е ясно дали те могат да поддържат атмосфера и вода в течно състояние. Това ще изисква по-нататъшни изследвания, които ще позволят да разберем какъв е съставът на тамошния въздух и може ли да има живот на тази планета.

Проксима Кентавър отдавна е проучвана от изследователите. Заради близостта са, тя е от особен научен интерес и е една от най-добре познатите звезди с ниска маса. Планетата е открита чрез наблюдение на данните от замерванията на „Доплер“ от 2000 до 2014 г. и други, получени през 2016-а, пишат изследователите в „Нейчър“. Информацията от „Доплер“ позволява да са изучава лекото изместване на множество звезди, което би могло да е резултат от гравитационно притегляне на планета в орбитата им.

Тези данни изглежда потвърждават това, което астрономите твърдят сега – че Проксима Би е топла планета, с близък до Земята размер, която обикаля звездата си за 11,2 денонощия.

„След като установихме, че колебанията не са причинени от звездни петна, знаехме, че трябва да има планета в зоната, където би могло да има течна вода – разказва съавторът на изследването д-р Джон Барнс. – Ако по-нататъшни изследвания заключат, че условията на атмосферата ѝ са подходящи за живот, това може би ще е едно от най-важните научни открития, които някога сме правили.“

Но този живот може да дойде много след като всички ние вече сме починали, казват учените.

„Проксима Кентавър ще съществува няколко стотици или хиляди пъти по-дълго от Слънцето – пише Арти Хейтз в статията за „Нейчър“. – Какъвто и да е живот на планетата може тепърва да започва да еволюира след като нашето Слънцето вече е угаснало.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах