POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Земята се разтресе, небето притаи дъх: чичо бе ударил леля

„Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер - разказ за мечтата на едно дете, когато порасне да бъде щастливо

Илюстрациите в „Книгата на всички неща“ са на Люба Халева, детайл от корицата. - Земята се разтресе, небето притаи дъх: чичо бе ударил леля

Илюстрациите в „Книгата на всички неща“ са на Люба Халева, детайл от корицата.

В „Книгата на всички неща“ въображението и любовта се изправят срещу страха и невежеството, за да разкажат историята на малкия Томас, който иска да бъде щастлив, когато порасне.

Книгата на един от най-популярните писатели на детски книги в Холандия, Хюс Кайер, изневерява на своя жанр с мрачните си теми и въпреки това е подходяща за всички деца на възраст между 9 и 99 години. Децата не са по-защитени от мрачните кътчета на реалността от възрастните – те, също като родителите си, страдат от бедност, преживяват вражди, неразбирателство и насилие. И всеки, който смята, че разглеждането на тези проблеми е несъвместимо с радостта и хумора, присъщи на детската литература, трябва да обърне поглед към „Книгата на всички неща“.

Нейното действие се развива в постнациска Холандия и се фокусира върху домашното насилие в семейство, оглавено от християнин фундаменталист. Томас Клопер е на „девет… почти десет“ и живее със своите родители и сестра си Марго. Госпожа Жасмин е тяхна съседка и сред децата е по-популярна с тайното си вещерско амплоа. Том вижда неща, невидими за всички останали: старозаветни стихии в средата на лятото и тропически неонови рибки в амстердамските канали. Заради странните си видения и приумици той често бива шамаросван от баща си, но побоят над майка му е това, което истински го тревожи. Том редовно е посещаван от приказливия Исус, който също е загубил вяра в баща си и двамата намират общи теми, върху които медитират по време на молитва.

С прецизната си поетика, Хюс умело избягва най-опасните капани при писането на книги за деца – да бъде снизходителен към читателя или покровителствен към героите и случващото се с тях. Подобно на Патрик Нес в „Часът на чудовището“, сериозните теми са представени в стегнат, минималистичен разказ, лишен от патос и сантиментализъм. На тяхно място Хюс се позовава на богатата традиция на магическия реализъм и библейска символика. В неопетненото въображение на Томас мисълта за домашно насилие отприщва апокалиптични картини:

„Земята се разтресе, а небето притаи дъх. Птиците по дърветата занемяха, вятърът утихна. Църковните камбани забиха, а спирачките на трамваите изскърцаха. Значи чичо Бено беше ударил леля Пи! Светът изпадна в потрес“.

Доброто му сърце е ключът, който отваря вратите към приятелствата, разцъфващи по страниците на „Книгата на всички неща“, а те са илюстрирани грижливо от Люба Халева, чиято графика допълнително оцветява вълшебствата на текста. И ако в един епизод, от липсата на обикновен кухненски предмет стомахът ти се свива, то в следващия видът на изгряваща в детска усмивка възрастна жена те изпълва с ентусиазъм.

Тази книга е поредното полиграфическо бижу в портфолиото на издателство „Жанет 45“, а историята на Томас заслужава подобен ангажимент, защото темите, които я занимават, са тези за смелостта и приятелството, за прозорливостта да видиш, че непочтените и грубияните са хора, които опозоряват единствено себе си.

„Книгата на всички неща“ разглежда семпло, но убедително комплексни въпроси за семейството и механизмите, които сплотяват и разделят неговите членове. Всеки разполага със собствените си убеждения и страхове, но проявата им в съкровената територия на дома понякога се превръща в бедствие с катастрофични последствия. И все пак, в крайна сметка, както размишлява Том, не можеш да имаш всичко. Но това не пречи да бъдеш щастлив.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС