Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зевс Олимпийски възстановен с 3D-принтиране

Едно от Седемте чудеса на древността отново може да се види, макар и в по-скромни размери

Оригиналната гръцка статуя е била висока около 13 метра, но съвременната ѝ версия стои на по-скромните 1,8 м. Снимки: Stratasys - Зевс Олимпийски възстановен с 3D-принтиране

Оригиналната гръцка статуя е била висока около 13 метра, но съвременната ѝ версия стои на по-скромните 1,8 м. Снимки: Stratasys

Прочута антична гръцка статуя на Зевс, изгубена през V в., бе пресъздадена чрез 3D-принтиране. Едно от седемте чудеса на древния свят, статуята на Зевс Олимпийски, е запазена само в писмени източници и образи на монети. Но днес тя отново се издига – благодарение на компаниите Stratasys и 3DPTree, „възстановили“ я в музея „Милениум Гейт“ в Атланта, САЩ.

Експерт в класическата скулптура, цитиран от британския Би Би Си, коментира, че 3D-принтирането е „мощен инструмент“, с който можем да научим повече за изгубени артефакти.

Оригиналната гръцка статуя е била висока около 13 метра, но съвременната ѝ версия стои на по-скромните 1,8 м. Това е опит за реплика на фигурата – направена от дърво, злато и слонова кост – изгубена завинаги при пожар в в двореца на император Теодосий II през V в. Сега тя е принтирана от термопластични материали, като е използван модел, който наподобява оригиналната конструкция.

Зевс отново мята гръмотевици, макар и от по-ниско.

Зевс отново мята гръмотевици, макар и от по-ниско.

Така и е върнат към живота отдавна изгубен артефакт, обяснява Джеси Ройтенбърг от Stratasys. Ройтенбърг, който е бивш гимназиален учител, коментира, че е отнело две денонощия да се принтира торсът на Зевс и още 20 часа за краката. След приключването на работата по повърхността на статуята, частите са събрани една с друга.

„Не е само за инженерите, нито за дизайнерите – това е въпрос на изкуството, на археологията“, казва той.

Разбира се, случаят с Зевс не е първият на 3D-възстановяване на изгубени безценни артефакти. Наскоро група археолози реконструира Триумфалната арка от Палмира на площад „Трафалгар“ в Лондон.

Вижте още: КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛА С РЪЦЕ ВЕНЕРА МИЛОСКА?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах