Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жабешки и други истории на Румен Скорчев в Двореца

Националната галерия реди посмъртна изложба с творби, дарени им от художника

Румен Скорчев оценяваше значението на дарителския жест за попълване на музейните колекции. Между 2000 и 2015 г. той дарява на Националната галерия 323 свои произведения. Снимка: Площад Славейков - Жабешки и други истории на Румен Скорчев в Двореца

Румен Скорчев оценяваше значението на дарителския жест за попълване на музейните колекции. Между 2000 и 2015 г. той дарява на Националната галерия 323 свои произведения. Снимка: Площад Славейков

Истории за жаби, щурци и други очовечени от литературата твари ще населят залите на Националната художествена галерия – филиал Двореца, в четвъртък вечерта. Това са съществата, на които художникът Румен Скорчев (1932-2015) е вдъхнал живот чрез своите рисунки за книги на Йордан Радичков, Асен Разцветников, Братя Грим, Карел Чапек. Експозицията представя 170 творби, дарявани им от Скорчев през годините – живопис, графика, илюстрации и рисунки.

Изложбата, наречена „Изгреви и залези“, ще ни развежда по целия творчески път на художника до 10 януари 2016-а. Организирана е в памет на Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември т.г. в процеса на подготовката за представянето си в Националната галерия. „Изгреви и залези“ е и заглавието на неговата последна автобиографична книга, върху която той работи в последните месеци от живота си. Цитати от нея са включени в експозицията.

Румен Скорчев оценяваше значението на дарителския жест за попълване на музейните колекции. Между 2000 и 2015 г. той дарява на Националната галерия 323 свои произведения, 11 на дъщерите си Росица и Деница Скорчеви, както и 21 книги с негови илюстрации и монографични албуми.

Познат най-вече като график, Скорчев оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, акватинта, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. В Двореца ще бъдат представени основните графични цикли „Сътворението“, „Човекът – природа“ и „Кутията на Пандора“, които интерпретират темите за любовта, силата на духа и величието на природата.

„Кутията на Пандора“, 2001

„Кутията на Пандора“, 2001

Румен Скорчев е автор на едни от най-ярките илюстрации на книги. За големите български издателства той работи върху класически литературни произведения от Омар Хайям, Пушкин, Яворов, Бодлер и др. Няколко поколения деца,а израснали с илюстрациите му, ще видят в Националната галерия рисунките му за „Храбрите щурци“ от Асен Разцветников, „Приказки“ от Братя Грим, „Малки жабешки истории“ от Йордан Радичков, „Девет приказки и две в повече“ от Карел Чапек.

Scorchev2-b

„Жабешки истории“, 1993

Живописта е по-малко познатото лице на Скорчев. В галерията са представени платна като „Жертвеник”, „Ешафод”, „Човекът-природа” и др.

„Автопортрет в зелено“, 2005

„Автопортрет в зелено“, 2005

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва „Илюстрация” в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата” в Академията. Носител е на над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС