Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жак-Люк Годар: Всички повтарят като глупаци „Аз съм Шарли“

Легендарният режисьор коментира атентата от януари в „Шарли Ебдо“ в интервю пред филмовото списание SoFilm

„Най-добрите журналисти са трима-четирима карикатуристи на „Шарли Ебдо“. Защото ръката и окото участват по един и същи начин в процеса на сътворяването“, казва Жан-Люк Годар. - Жак-Люк Годар: Всички повтарят като глупаци „Аз съм Шарли“

„Най-добрите журналисти са трима-четирима карикатуристи на „Шарли Ебдо“. Защото ръката и окото участват по един и същи начин в процеса на сътворяването“, казва Жан-Люк Годар.

По-малко от седмица преди откриването на фестивала в Кан легендарният Жак-Люк Годар е на корицата на новия брой на филмовото списание SoFilm. Пред журналиста Тиери Луна режисьорът коментира атентата в „Шарли Ебдо“ от месец януари. Тема, която буди у него раздразнение, пише „Льо Фигаро“.

„Всички повтарят като глупаци: „Аз съм Шарли!“ Аз предпочитам да казвам „Аз следвам Шарли!“ И го следвам вече четиридесет години… По-добре е да следваш нещо, отколкото да си това нещо“, заявява Годар. Както мнозина от дългогодишните читатели на сатиричното списание, режисьорът изпитва възмущение от манията, обзела стотици хиляди след разстрела на карикатуристите.

Жак-Люк Годар е заявявал нееднократно в пресата съпричастност към жертвите от „Шарли Ебдо“. През 1998 г. той споделя в „Либерасион“: „На моменти „Либерасион“ и „Шарли Ебдо“ са Радио Лондон и Гласът на Франция“.

„Най-добрите журналисти са трима-четирима карикатуристи на „Шарли Ебдо“. Защото ръката и окото участват по един и същи начин в процеса на сътворяването“, казва Годар.

В същото интервю режисьорът отдава почит на икономиста Бернар Мари, колумнист в същото списание под псевдонима Чичо Бернар, загинал в атентата редом с Шарб, Кабю, Оноре, Тинюс и Волински. Годар го е снимал в лентата „Филм социализъм“, представен на фестивала в Кан през 2010 г.

„Той бе възхитителен човек, човечен и с прекрасно чувство за хумор. Оттогава не го бях виждал. Беше също така и почтен и като всички почтени хора той се вълнуваше в ролята си“, казва кинотворецът за Чичо Бернар, чиято посмъртна книга Et si on aimait la France (А ако обичахме Франция) съвсем наскоро бе публикувана от  издателство „Грасет“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС