Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жал за Жана, радост в театъра

Явор Гърдев с премиера в Народния

Владо Пенев и Светлана Янчева отново заедно на сцената. Този път в спектакъла "Жана". Снимка: Калин Николов - Жал за Жана, радост в театъра

Владо Пенев и Светлана Янчева отново заедно на сцената. Този път в спектакъла "Жана". Снимка: Калин Николов

Народният театър се хвърля през глава в новия сезон, независимо, че скоро може да претърпи катастрофа. Трупата подготвя първото ново заглавие под заплахата да спре работа заради дупката от 10 млн. лв. в културата. Все още няма отговор дали държавата ще се погрижи за творците, но нищо не е в състояние да спре от сцена премиерата на Явор Гърдев „Жана“.

В спектакъла също ще преживеем загуба и трагизъм. Авторката Ярослава Пулинович описва ситуации, които нямат щастлив край, но въпреки това те подтикват да продължиш напред и да вярваш в себе си. Началото на нейната кариера съвпада с момент, когато театърът в Русия пренасочва интереса си извън класиката в търсене на нови форми, текстове и автори. Пулинович е отличена с награда за дебют за Нова руска литература през 2008 г. Пиесите ѝ са поставяни в Русия, САЩ, Полша, Англия, Естония и Украйна.

„Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща, – казва режисьорът Явор Гърдев. – Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога. Втурваш се да го заместваш със сходни вълнения, с работно усърдие, с постигане на успехи, с отдаване на благотворителност, със служба на обществени каузи, понякога дори с доживотно отшелничество, но онова съдържателно и вълнуващо нещо си остава в теб като тайно знание за смисъла на живота и отказва да бъде заместено. Държи те в постоянна и упорита трагическа нужда. Хората в трагическа нужда са щастливи свидетели на наличието на рай и скоропостижни мъченици на неговата загуба. Винаги разбираме тъгата им, често копнеем с копнежа им и безусловно съчувстваме на мъката им, защото тяхната участ е нашата участ”.

Духом Жана е предприемчива, властна, непоколебима, тя не вярва в никакви отношения, освен в стоково-паричните. Телом ще я видим като Светлана Янчева („Хамлет”, „Животът е прекрасен”, „Морски пейзаж”). В спектакъла й партнират Владо Пенев, Елена Телбис, Мартин Димитров, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева, Йосиф Шамли и Благовест Благоев.

Сценографията и костюмите са дело на Татяна Димова, а музиката на Калин Николов.

Премиерните дати на „Жана“ са 11, 12, 13 и 21 септември. Спектакълът ще се играе на Камерната сцена на Народния театър. На 16 септември трупата ще го представи и на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.

Вижте кратко видео за спектакъла:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90