Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жалба срещу Ермитажа: Да приберат разголените скулптури в зала „18+”

Не всичко е наред с общественото здраве в Русия, коментира директорът на музея

Зала от Ермитажа в Санкт Петербург, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жалба срещу Ермитажа: Да приберат разголените скулптури в зала „18+”

Зала от Ермитажа в Санкт Петербург, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва ли Ермитажът да скрие разголените скулптури от общите зали – тази тема се обсъжда в руските медии през последните дни, след като стана ясно, че в дирекцията на най-големия руски музей е получена жалба по въпроса. РИА „Новости“ цитира прессъобщение на музея, в което генералният директор Михаил Пиотровски разяснява ситуацията.

„Искрено съжалявам, че след пресконференцията, на която бе представена цялата постковидна програма на Ермитажа и музеите като цяло, хората започнаха да обсъждат един обикновен и традиционен въпрос за разголените фигури и скулптури, който постоянно съществува в музейния живот”, казва Пиотровски.

По-рано той съобщи, че в музея е постъпила официална жалба за негативното влияние, което разголените скулптури оказват върху непълнолетните посетители. Жалбата е постъпила от частно лице в общинската администрация на Санкт Петербург, откъдето е била изпратена до Ермитажа. Пиотровски уточнява, че „една гражданка” е изразила безпокойство от нивото на възпитание и цивилизованост в Русия като цяло и е била възмутена, че на децата им се налага да виждат в Ермитажа разголени фигури – предимно мъжки, а също и фигури на прегръщащи се хора. Тя е предложила тези произведения на изкуството да бъдат разположени в отделно помещение с надпис „18+“.

„Проблемът не е само в писмото, но и в реакцията, която то събуди – казва Пиотровски. – Това е симптом, че не всичко е наред с общественото здраве в Русия.“

Директорът на Ермитажа добавя, че музеят е особена територия, където „можеш да правиш това, което не може на улицата“:

„Не може навън да ходиш гол. Не трябва да поставяш разголени скулптури близо до училище, наистина не трябва. А в музея има други правила и те се определят от музея. Може просто да не ходиш на музей, но не може да нареждаш на музея какво да прави. Иначе става като в този случай – свободата на един човек не бива да бъде ограничавана от свободата на другия, правата на един човек не бива да бъдат нарушавани от правата на другия“.

„Жалби като тази за вредата на скулптурите върху непълнолетните трябва да бъдат препращани при психиатър“, казва в специално изявление пред медиите Валери Фадеев, председател на Съвета по човешките права към президентството.

През лятото на 2016 г. в Петербург се разгоря скандал около копие на статуята „Давид“ на Микеланджело, поставена на открито от организаторите на изложбата „Микеланджело. Сътворението на света“, припомня РИА „Новости“. След жалба от възмутена гражданка, изпратена до детския омбудсман, започна обществена дискусия дали трябва да бъдат намерени подходящи дрехи за Давид, за да остане на мястото си. В крайна сметка мерки не са били предприети.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg