Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жалбата на шахматистката Нона Гаприндашвили срещу „Дамски гамбит“ завърши с реми

„Нетфликс“ вероятно се е съгласил да изплати обезщетение на съветската шахматистка, за да избегне съдебен процес

Нона Гаприндашвили и „Нетфликс“ си стиснаха ръцете, но условията засега остават скрити от публиката. Снимка: Стопкадър от сериала „Дамски гамбит“ - Жалбата на шахматистката Нона Гаприндашвили срещу „Дамски гамбит“ завърши с реми

Нона Гаприндашвили и „Нетфликс“ си стиснаха ръцете, но условията засега остават скрити от публиката. Снимка: Стопкадър от сериала „Дамски гамбит“

Съдебният спор между съветската шахматистка Нона Гаприндашвили и „Нетфликс“ завърши с реми – двете страни достигнаха до споразумение по делото за клевета, заведено от грузинката срещу сериала „Дамски гамбит“. Гросмайсторката търсеше от студиото обезщетение от 5 млн. долара за неверно твърдение в един от епизодите, но не става ясно дали от компанията са се съгласили на точно тази сума, тъй като подробностите по споразумението не се съобщават, отбелязва „Дедлайн“.

Лимитираният сериал „Дамски гамбит“, който се превърна в хит и спечели 11 награди „Еми“, разказва историята на Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой). След загубата на родителите си тя открива спасение в шаха и бързо си проправя път сред най-добрите играчи на времето си. Кулминация на сериала е шахматен двубой в Русия от 60-те, когато Хармън побеждава най-добрите съветски състезатели.

Тъкмо в този последен епизод се появява и невярното според Гаприндашвили твърдение, когато коментатор на шахматното състезание обсъжда шахматистката от Грузия и коментира, че тя „никога не е играла с мъже“ в кариерата си. Според Гаприндашвили това не отговаря на истината, и освен това смята, че главната героиня в сериала е нейно грубо копие. А репликата, че никога не се е изправяла на черно-бялата дъска срещу мъже, тя нарече в документите, внесени в съда през септември 2021 г.,  „откровена лъжа, освен това ужасно сексистка и омаловажаваща“.

„Нетфликс“ се опита да отхвърли жалбата с аргумент, че сериалът описва фикционална история и не претендира за възстановка на реални събития. Това не е достатъчна причина платформата да бъде освободена от отговорност относно твърденията в сценария си, прецениха магистратите, особено когато вкарва подробности, засягащи реално съществуващи хора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg