Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Жалейка“ на Елица Петкова с отличие на „Берлинале“

Филмът получи специален диплом от журито в категорията Generation

„Жалейка“ разказва за 17-годишната Лора, която живее в малко село и когато баща ѝ умира, тя отказва да се включи в тежкия, дълъг и мъчителен траур.  - „Жалейка“ на Елица Петкова с отличие на „Берлинале“

„Жалейка“ разказва за 17-годишната Лора, която живее в малко село и когато баща ѝ умира, тя отказва да се включи в тежкия, дълъг и мъчителен траур.

Филмът „Жалейка“ на българката Елица Петкова получи специален диплом – Special Mention, на фестивала „Берлинале“. Заглавието, което е немска продукция, се състезаваше в единия от двата конкурса на програмата Generation – „за филми на млади хора, които се сблъскват с дистопични реалности, създадени не от тях“.

„Жалейка“ е сниман в село Пирин и разказва чисто българска история: 17-годишната Лора живее в малко село и когато баща ѝ умира, тя отказва да се включи в тежкия, дълъг и мъчителен траур. Нейният живот не е свършил, тийнейджърката иска да продължи напред.

„Тази умела алегория за променящите се културни стойности в новото време, за сблъсъка между различните ценностни системи в едно малко европейско градче, ни развълнува – гласи аргументацията на журито. – Със страхотен усет към детайла, натурализмът на този филм е съчетан със завладяващата история на една млада жена, която търси своето място в света и стига до дълго жадуваната свобода. Филмът се отличава с брилянтни изпълнения и режисура.”

Елица Петкова от 13 години живее в Германия. В момента тя учи тям кинорежисура и филмът ѝ, студентски проект, е продуциран от университета, което го прави немска продукция.

Екипът на „Жалейка“ със специалния диплом.

Екипът на „Жалейка“ със специалния диплом

Голямата награда в тази категория на Берлинале беше присъдена на чилийския филм Las plantas (бел. ред. – „Растения“).

„Жалейка“ ще бъде видян и от зрителите в България. Той е част от конкурсната програма на задаващия се през март юбилеен 20-и „София филм фест“.

За него у нас пристигат прочути режисьори като Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар. В рубриката „Големите награди“ ще видим филми като „Такси“ („Златна мечка“ от Берлинале 2015), „Отдалече“ („Златен лъв“ – Венеция 2015), „Стая“ (наградите на публиката от Торонто и Варшава, 4 номинации за „Оскар“). В програмата е и още един от претендентите за „Оскар“ – „Карол“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90