Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Малка лъжа, голяма тайна или нов, ефирен Пеевски с пола?

Какво разбрахме от пресконференцията на Васил Иванов feat. Слави Трифонов

Васил Иванов реши да разкрие детайли около твърденията си за „системна цензура“ в Нова тв в конкурентната Би Ти Ви. Но не успя. Снимка: Емил Георгиев - Малка лъжа, голяма тайна или нов, ефирен Пеевски с пола?

Васил Иванов реши да разкрие детайли около твърденията си за „системна цензура“ в Нова тв в конкурентната Би Ти Ви. Но не успя. Снимка: Емил Георгиев

Двете най-големи телевизии в България са в епицентъра на голям скандал, в средата на който стои митологизираната фигура на Васил Иванов. Разследващият журналист обяви, че напуска Нова телевизия, с обвинения в цензура. И се опита да разкрие детайли около твърденията си в конкурентната Би Ти Ви, а не да речем в неутралния Фейсбук. Само че Би Ти Ви свали от ефир предаването на Слави Трифонов, в което бе записан Иванов. Защото ако някой е успял да убеди Нова тв да замълчи, надали би имал проблеми и с Би Ти Ви.

Днес, ден по-късно, Слави Трифонов и Васил Иванов решиха да разиграят на живо пред журналисти – под формата на пресконференция – неизлъченото предаване. Ето какво научихме от обясненията на Иванов.

1. Поредица разследвания в Нова тв срещу кметове, злоупотребяващи с обществени поръчки, са спрени, каза Иванов, когато ГЕРБ печелят поголовно местните избори, защото…

2. …Ами, защото шефката на новините в телевизията, Дарина Сарелска, си говорела с кмета на Неделино (население 4 200 души) и имала роднинска връзка с бивш (тогава) и настоящ (сега) депутат от Златоград (население 6 601 души).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

3. Да повторим: роднинските връзки на шефката на новините Дарина Сарелска се оказват достатъчни, за да бъдат спрени разследванията на една от двете най-големи телевизии срещу кметове, „усвояващи“ средства чрез обществени поръчки. А другата голяма телевизия мълчи солидарно.

4. И няма Зурлева-Мурлева, няма Дидие-Мидие, няма собственици-мобственици, няма ДАНС-МАНС, според които Сарелска е къртица, която пее (или снася) на кмета, няма Би Ти Ви – Ми Ти Ви – никой не може да излезе срещу роднинските чувства на Сарелска. Кръвта е по-силна от всички. Освен от Иванов и от Слави.

5. А Бойко Борисов е невинен. Иванов е гласувал за него, има дете и е абсолютно убеден, че председателят на ГЕРБ дори не познава кмета или който и да е замесен в тази далавера.

Совите не са това, което са. Така и цялата тази работа трябва да е нещо друго. Или е някаква жалка измама, или нещо много по-голямо от това, за което ни я представят. Освен ако Сарелска не е тайният собственик на Би Ти Ви, Нова и ДАНС. Някакъв нов, ефирен Пеевски с пола.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах