Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Жалко за Вълка. „Ну, погоди!“ от гледна точка на съвременната етика

Задават се 26 нови епизода на популярната съветска анимация

Защитавайки се, Заека открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания. - Жалко за Вълка. „Ну, погоди!“ от гледна точка на съвременната етика

Защитавайки се, Заека открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания.

Тази седмица имаме две забележителни новини от света на анимацията – американската компания „Дисни” реши да придружи старите си филми с предупреждение, че е възможно да не отговарят на съвременните културни стандарти, а руският „Союзмультфильм” обяви излизането на 26 нови епизода на „Ну, погоди!“. В тази връзка редакторите от руската секция на Би Би Си са решили да проверят доколко шедьовърът на съветската анимация съответства на съвременните културни стандарти.

С тази цел събират остарели (или напротив, по тяхно мнение изпреварили времето си) моменти от съветската анимация и се обръщат за коментар към публициста Иван Давидов и културолога Оксана Мороз, специалисти по новата етика. Двамата не вярват в обозримо бъдеще да е възможно „Ну, погоди!“ да се сдобие с предупреждение за възможно неспазване на културните стандарти.

Ето и „провиненията” от гледна точка на днешните разбирания в САЩ и Европа, открити от специалистите в „Ну, погоди!”:

Култура на насилието/Жестокост

Америка за България

Преди всичко съветският анимационен филм изглежда изключително жесток. Вълка го бият, удрят го с ток и какво ли още не – и това е представено като норма, развеселяваща зрителите. Самата сюжетна схема изглежда доста странно от съвременна гледна точка. Да, вълкът иска да изяде Заека, но това е биологична обусловеност – той трябва да яде, все пак. Вълка обаче не показва никаква допълнителна жестокост, което не може да се каже за Заека. Защитавайки се, той открито се присмива на Вълка, причинявайки му най-разнообразни страдания.

Вълка е роден хищник, вината, че е отрицателен герой, не е негова, но във филма това е достатъчно, за да обясни защо е „нормално“ да бъде подлаган на бой и унижения.

Полова неравнопоставеност

Спомняте ли си женските герои във филма? Те наистина са много малко и има само едно запомнящо се изображение. Но имайте предвид, че представянето на жената като свиня е класически културен стереотип. Толкова мазнини. „Дисни” не биха го пуснали, но в „Мъпет шоу“ имаме същия проблем с Мис Пиги. Като цяло в „Ну, погоди!“ женските герои са много малко.

Сексизъм

И отново за свинята – защото ако не е по бански костюм, тя е с къса поличка. Но това може да се приеме и за позитивно отношение към наднормените тела.

Тормоз

Макар и вече да защитихме Вълка, трябва да признаем, че ловът на Заека понякога се съчетава с доста нееоднозначни попълзновения. Впрочем, в това отношение и Заека не изостава. Ако трябва да им пишем бележки за спазване на телесна неприкосновеност – и двамата ще получат двойки.

Полова нееднозначност

В едно отношение обаче „Ну, погоди!“ явно е изпреварил своето време. Знаете ли, например, какъв от какъв пол е Заека? Озвучава го актрисата Надежда Румянцева, той подчертано използва руж (а ако се сещате за кадрите на плажа, там имаше само женски герои). И, честно казано, отношенията между Заека и Вълка все още далеч не са от хетеронормативните.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3