Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жан-Люк Годар си е отишъл след асистирано самоубийство

Режисьорът споделя още през 2014 г., че ако здравословното му състояние се влоши, би пристъпил към евтаназия

„Той взе решението да прекрати живота си. Това бе изцяло негово решение и за него бе важно да се знае“, коментира източник, близък до Годар. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жан-Люк Годар си е отишъл след асистирано самоубийство

„Той взе решението да прекрати живота си. Това бе изцяло негово решение и за него бе важно да се знае“, коментира източник, близък до Годар. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жан-Люк Годар, колосът на френската „нова вълна“ в киното, е прекратил живота си по собствено желание, потвърди адвокатът му, цитиран от „Монд“. 91-годишният режисьор си отиде на 14 септември чрез асистирано самоубийство заради влошено здравословно състояние, споделя Патрик Жанре, съветник на Годар по правни въпроси.

Евтаназията е извършена в Швейцария, където законът разрешава асистирано самоубийство при някои тежки медицински състояния и по желание на пациента.

„Той не беше болен, просто изтощен – разказва пред „Либерасион“ анонимен източник, близък до семейството. – Затова взе решението да прекрати живота си. Това бе изцяло негово решение и за него бе важно да се знае.“

В минали медийни изяви Годар е споделял вижданията си относно смъртта – на филмовия фестивал в Кан през 2014 г. споделя, че не настоява да живее на всяка цена:

„Ако съм твърде болен, нямам никакво желание да ме разкарват в инвалидна количка… Никакво“.

На въпроса дали би прибегнал до асистирано самоубийство, той отговаря положително, но допълва, че решението е твърде трудно.

Франция, където режисьорът е роден и прекарва голяма част от живота си, позволява на лекарите да поддържат тежко болните пациенти под упойка до сетния им час, но все още не разрешава асистираното самоубийство, отбелязва „Гардиън“. Дни преди смъртта на режисьора френският президент Еманюел Макрон заяви, че започва национален дебат за евентуалното разрешаване на евтаназията и асистираното самоубийство. Самият държавен глава е заявявал, че подкрепя разширяването на правомощията на лекарите, но отбелязва, че „въпросът не е никак прост или лек“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg