Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Жана д’Арк небинарна героиня в Театър „Глобус“ в Лондон

Шекспир не се е страхувал да бъде неудобен, ние - също, казват създателите на спектакъла

Изглед към овалната сграда на Шекспировия театър „Глобус“ в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жана д’Арк небинарна героиня в Театър „Глобус“ в Лондон

Изглед към овалната сграда на Шекспировия театър „Глобус“ в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жана д’Арк ще бъде небинарен персонаж в нова театрална продукция на лондонския „Глобус“. Историческата фигура, известна с това, че повежда безстрашно френските войници в битки срещу англичаните по време на Стогодишната война, обикновено се играе от жени в адаптации за сцена и екран, отбелязва „Ивнинг Стандарт“.

Спектакълът „Аз, Жана“ ще представи на публиката „възможността за друга гледна точка“ и за да се запази истинността в новата постановка, главната роля е поверена на Изобел Том, която също не се определя към нито един от половете. Пиесата също е била съобразена и местоименията, с които останалите персонажи се обръщат към Жана, са те/тях (в българския промяната на местоименията не се е наложила, но в английския е норма за хората с полова идентичност, различна от биологичния им пол).

„Векове наред Жана е културна икона, изобразявана в безброй пиеси, книги, филми и т.н. – коментира Мишел Тери, артистична директорка на „Глобус“. – Историята е предоставила десетки прекрасни примери на жени, които въплъщават Жана. Нашата продукция просто предлага възможността за друга гледна точка. Тъкмо това е ролята на театъра, да задава въпроса: „Ами какво, ако…?“. Театрите създават представления, а в представленията всичко е възможно. Шекспир не е писал исторически достоверни пиеси, той използва исторически фигури, за да задава въпроси за света, който го заобикаля. Шекспир не се е страхувал да бъде неудобен, нито пък „Глобус“ ще го направи.“

Премиерата на „Аз, Жана“ е на 25 август, спектакълът ще се играе до 22 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах