Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нашата „Жажда“ с номинация за Европейско откритие

Филмът на Светла Цоцоркова е сред петте заглавия с шанс за наградата FIPRESCI

Лий Маршал в „Скрийн дейли“ нарече филма „Жажда“ на Светла Цоцоркова „забележително естетическо постижение”. - Нашата „Жажда“ с номинация за Европейско откритие

Лий Маршал в „Скрийн дейли“ нарече филма „Жажда“ на Светла Цоцоркова „забележително естетическо постижение”.

„Жажда“ на Светла Цоцоркова е един от петте филма, номинирани за Наградата на FIPRESCI – Европейско откритие. Заедно с останалите четири дебютни заглавия той ще бъде гледан от повече от 3000 члена на Европейската филмова академия. Победителят, избран от тях, ще стане ясен на 10 декември, когато ще се връчат и отличията на Академията, известни като Европейските Оскари.

Сред номинираните има и още един филм с българска следа – копродукцията между Румъния, Франция, България и Катар „Кучета“ на Богдан Мирица. Кандидати за отличието са също „Либман“ от Германия, „Пясъчна буря“ (Израел, Франция) и „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“ (Финландия, Германия, Швеция).

В психологическата драма „Жажда“ играят Светлана Янчева, Ивайло Христов, Александър Бенев, Моника Найденова и Васил Михайлов. Филмът спечели наградите за дебют и за операторско майсторство на фестивала „Златна роза” във Варна миналата година. Участва в няколко международни фестивала, от които прибра няколко отличия – сред тях и наградата за най-добър български игрален филм на „София филм фест“ през март.

Лий Маршал в „Скрийн дейли“ нарече проекта на Цоцоркова „забележително естетическо постижение”.

В София „Жажда“ ще бъде прожектиран в Дома на киното на 27 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах