Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Красива жена дирижира Филхармонията на Осми март

28-годишната италианка Беатриче Венеци на диригентския пулт в зала „България“

Беатриче Венеци е най-младата жена диригент в Италия. Снимка: Софийска филхармония - Красива жена дирижира Филхармонията на Осми март

Беатриче Венеци е най-младата жена диригент в Италия. Снимка: Софийска филхармония

С произведения на Клара Шуман и Чайковски ще отбележи Осми март Софийската филхармония. Жена ще излезе на диригентския пулт – италианката Беатриче Венеци, главен диригент на Младежкия оркестър „Скарлати“ в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

В програмата ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър в ла минор, създаден от 15-годишната Клара Шуман, и Четвърта симфония на Чайковски. Проявата е втори концерт от цикъла „Руски приказки II“. Солистка в концерта ще бъде пинистката Лили Богданова, носителка на наградата „Млад музикант на 2014 година“. Тя е студентка във висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в германската столица Берлин, където неин учител е пианистът Елдар Неболсин. Концертирала е като солист на оркестри в Европа, Америка и Азия.

28-годишната Венеци е най-младата жена диригент в Италия, дирижира от 2012-а. Маестрата е известна с нестандартния си подход към произведенията – българската публика вече познава работата на италианката от концерта „Жените на Пучини“ в Софийската опера през януари тази година. Венеци вярва, че класическата музика има бъдеще. Родена в град Лука – родното място на Пучини, младата диригентка споделя, че това е нейният любим композитор, силно повлиял на творчеството ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах