Жена, оставена сама на брачния фронт

50-те години са новите 30, доказва Силвия Лулчева в „Комеди бар“ на Сатирата

Силвия Лулчева в сцена от „Мъжът ми е виновен“. Снимка: Елена Спасова/Сатиричен театър - Жена, оставена сама на брачния фронт

Силвия Лулчева в сцена от „Мъжът ми е виновен“. Снимка: Елена Спасова/Сатиричен театър

Няма как да не аплодираш до насита Силвия Лулчева, докато тя се покланя в тясната, но кокетна зала на сатиричния „Комеди бар“. Макар – що се отнася до мен и останалите мъже сред публиката – би трябвало да сме ядосани заради нейната стопроцентова защита на пороците на жената за сметка на мощна ирония по адрес на мъжете. Но как сладко обяснява слабостите на 50-годишна жена, която си намира млад любовник, като нещо нормално и неизбежно. Въпреки риска от преплитане на есемесите, неговите и на мъжа ѝ. И точно това се случва.

Лулчева представя моноспектакъл по текст на Лиза Шопова – актрисата, която нахълта успешно в пространството на режисурата и драмописането по най-легитимния начин, печелейки конкурса на Сатиричния театър с пиесата си „Трима мъже и една Маргарита“. „Мъжът ми е виновен“ е втората пиеса на Шопова в Сатирата.

Новата пиеса на Лиза Шопова е предназначена за малката сцена. Рамката на Силвия е ролята на актриса след скандал с по-млада колежка, когато Силвия си изпуска нервите и забива юмрук в носа ѝ. Сега очаква да я уволнят и се впуска в разсъждения за любовта и секса в семейството си и извън него.

Всички тези и контратези Лулчева разиграва, показвайки съмнение, решителност, боязън, навита смелост, колебание, страст, леден анализ и т.н. Но никога срам. Вярно, че героинята ѝ се самоиронизира, след като изброява отстъпленията на тялото в нейните 50 години. Но веднага след това търси подкрепа при любовника си и не се учудва, че мъжът ѝ спи или мързелува на дивана, невдигайки телефона си. Няма действие с някаква цел, липсват морални оценки, жената е оставена сама на фронта на брачните и извънбрачните отношения и тя ги коментира откровено и с автоирония. Отвреме навреме се поглежда в огледало, скрито в една от стените, сякаш за да събере енергия (сценография на Антония Попова), и отново се впуска в анализ на любовните и семейните контакти, които защитават жената, хиперболизирайки невниманието, забравянето, разсеяността, лошото настроение, огромното его на мъжа.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Нищо от досадата и рутината на семейния живот не остава извън гилотината на присмеха. Със златните си къдрици и изваяно тяло Силвия Лулчева доказва на посестримите си, че 50-те години са новите 30.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg