Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жена отвлече служител от дома-музей на Булгаков

Белезите на похитения: черна пухкава козина, нашийник с кокалче, суров характер, име Бегемот

След като отвлякла служителя на име Бегемот, анонимната дама е била забелязана да се отдалечава с бърза крачка, носейки сътрудника на ръце. Снимка: РИАМО/Татяна Коробейник - Жена отвлече служител от дома-музей на Булгаков

След като отвлякла служителя на име Бегемот, анонимната дама е била забелязана да се отдалечава с бърза крачка, носейки сътрудника на ръце. Снимка: РИАМО/Татяна Коробейник

Неизвестна жена е похитила щатен сътрудник от музея-театър „Булгаковски дом“ в Москва, сe съобщава в страницата на музея в социалната мрежа ВКонтакте.

Инцидентът се е случил на 1 август. След като отвлякла служителя на име Бегемот, анонимната дама е била забелязана да се отдалечава с бърза крачка, носейки сътрудника на ръце. Служители в „Булгаковский дом“ описват особените белези на похитения: черна пухкава козина, кръстоска между сибирска и персийска порода, нашийник с „кокалче“, на което е изписан адрес, „суров характер“.

„Ако сте виждали котарака Бегемот в ръцете на похитителката или свободно разхождащ се около двора на дом №10 на улица „Болшая Садовая“ — моля, съобщете в „Булгаковский дом“, молят от пресслужбата на музея.

Бегемот живеел и работел там от 2005 г.

„Той се намира под наблюдението на личен лекар и стилист, получава храна по специален режим“, обясняват разтревожени служители.

Музеят-театър „Булгаковский дом“ е открит през 2004 г. В сградата от 1921-а до 1924 г. е живял писателят Михаил Булгаков. В тодзи дом се разиграват някои основни сцени от романа „Майстора и Маргарита“.

На другия ден след отвличането събитията са получили благоприятен развой, съобщи сайтът „Москва 24“. Котаракът е бил намерен на двеста метра от местоработата си, пред служебния вход на театъра на Моссъвета.

Похитителката му го оставила там, след като се обадила за съвет на актьора Олег Басилашвили (който играе ролята на Воланд в най-популярната телевизионна адаптация на романа) и той я посъветвал веднага да върне животното. Гражданката – на име Олга – живеела в съседство с музея. Тя сама се е появила в културната институция, за да обясни мотивите за постъпката си. Според нея работниците в музея не се грижели за колегата си Бегемот, както подобава.

„Вижте му козината – целият е на фъндъци, това по идея на стилиста му ли е? Всяка домашна котка изглежда по-добре“, твърди Олга. Тя е убедена, че Бегемот няма нито стилист, нито диетолог – и в музея не го обичат.

Според похитителката, в музея не се полагат грижи за Бегемот – целият бил на фъндъци. Снимка: РИАМО/Татяна Коробейник

От института заявиха, че са готови да предоставят всички доказателства за грижите, положени за Бегемот. Както обясни ветеринарният лекар Андрей Мезин, в момента котаракът демонстрирал агресия, но след няколко дни щял да се успокои. Тези аргументи обаче не убедили жената. Тя вярва, че котката се нуждае от спокойствие и по-добри грижи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90