Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Жена се оплака от сексуален тормоз във виртуалната реалност

Аватарът ѝ бил опипан против волята ѝ в метавселената

Метавселената е виртуална реалност от „Мета“ (преди „Фейсбук“) - Жена се оплака от сексуален тормоз във виртуалната реалност

Метавселената е виртуална реалност от „Мета“ (преди „Фейсбук“)

Виртуалната реалност, замислена като по-добра версия на реалността, споделя проблемите на съвремието – потребителка се оплака, че станала жертва на сексуално насилие в метавселената и твърди, че аватарът ѝ бил опипан от друг потребител без нейното разрешение, съобщава „Евронюз“.  

По-рано през декември „Мета“ (бившата компания „Фейсбук“) представи новата си отворена виртуална вселена „Horizon Worlds“. За момента платформата е отворена само за потребители в САЩ и Канада, но първият случай на сексуално насилие в нея вече е факт.

Инцидентът се случил на 26 ноември, но „Мета“ разбират за него седмица по-късно, когато виждат публикация на жената във Фейсбук и задействат собствено разследване по случая. Така става ясно, че тя се е разхождала във виртуалната вселена с изключена „Safe Zone“ функция, която е замислена като своеобразен балон, който да предпазва играча от нежелана комуникация с останалите потребители. Веднъж включена, функцията не позволява на останалите потребители да разговорят с аватара или да установяват какъвто и да било контакт с него.

„Не просто ме опипаха снощи, но и имаше други хора, които станаха свидетели на това и окуражаваха подобно поведение – се казва в публикацията на засегнатата потребителка. – Това ме накара да се чувствам изолирана.“

Приложението на „Мета“ позволява на потребители на над 18-годишна възраст да построяват свои собствени светове и да управляват свой аватар. Световете на потребителите им позволяват да комуникират с до 20 души едновременно. Когато бъде прецизирана метавселената, тя ще може да се използва за организирането на събития и срещи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах