Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Жена за първи път начело на фестивала в Кан

Организаторите представиха и тазгодишния постер на събитието

Ирис Кноблох. Снимка: Фестивалът в Кан - Жена за първи път начело на фестивала в Кан

Ирис Кноблох. Снимка: Фестивалът в Кан

Коя е Ирис Кноблох? Краткият отговор е ясен – новоизбраният президент на международния кинофестивал в Кан. В края на март Бордът на директорите с тайно гласуване я утвърди на тази отговорна позиция, тя ще встъпи в длъжност от 1 юли 2022 г. с мандат да организира и ръководи фестивала на Лазурния бряг през следващите 3 години (2023 – 2025). Така Ирис Кноблох ще бъде първата жена президент на Кан след силните мандати на легендарния Жил Жакоб (2000 – 2014) и неговия приемник Пиер Лескюр (2015 – 2022).

Ирис Кноблох е с юридическо образование от университети в Мюнхен и Ню Йорк, така че практикува адвокатската професия на три езика (френски, немски, английски). За годините, прекарани в САЩ, сама определя себе си като „юридически преводач“, тъй като е сътрудничела на Холивуд при партньорство с европейския кинобизнес и е отстоявала идеята, че творчеството и правото са взаимно свързани и неизбежно потребни в практиката. 25 години работи на  различни ръководни позиции в голямата компания „Уорнър Медия“, като през 15 от тях е шеф на „Уорнър Брос“ – Франция. А от 2020 г. разширява отговорностите си върху симетричните клонове на „Уорнър Медия“ в Белгия, Нидерландия, Люксембург, Германия, Австрия и Швейцария. С две думи – огромна медийна структура с разнообразни творчески, икономически, юридически, административни и какви ли още не дейности и отговорности! Така че за управленския опит, ръководните умения, гъвкавите правни решения, разнородните контакти и изградения безспорен авторитет нейното име не предполага никакви възражения. Нещо повече – респектира само със споменаването му и тежи във всекидневната работа и особено при взимането на отговорни решения. Заслугите ѝ за развитието на европейския аудиовизуален сектор са отбелязвани многократно, като особено ярко се откроява удостояването ѝ с Ордена на Почетния легион през 2008 г.

При обявяване на избора, Ирис Кноблох – родом от Германия, но установена във Франция, декларира:

„За мен е голяма чест, че Франция ме избира за президент на фестивала в Кан. Тъй като в сърцето си съм европейка, през цялата си кариера – и във Франция, и в международен план, винаги съм искала да дам всичко от себе си за киното. Искам това изключително събитие – фестивалът в Кан, да бъде все така влиятелен и още по-необходим в днешния културен живот.“

А само преди ден настоящето ръководство на фестивала утвърди новия официален постер, разработен от дизайнерското студио Graphic Design © Hartland Villa. Визуалното решение използва кадър на актьора Джим Кери от филма „Шоуто на Труман“ (1998, реж. Питър Уиър) като визуален символ, който според думите на организаторите „изразява стремежа към свобода и възход след последните трудни години, които целият свят преживява“.

Тазгодишният постер на фестивала в Кан

За този избор организаторите се позовават на чл. 1 от Статута на фестивала, който гласи:

„В дух на приятелство и сътрудничество да открива и представя качествени филми, за да развива кинематографичното изкуство“.    

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах