Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жената, която предизвика 300 неонацисти

Една от най-популярните снимки на седмицата показва самотна фигура, изправена срещу шествие на националисти в Швеция

Снимката на Тес Асплунд, препречила с юмрук шествие на националисти в Швеция, обиколи света. Снимка: Дейвид Лагерльоф - Жената, която предизвика 300 неонацисти

Снимката на Тес Асплунд, препречила с юмрук шествие на националисти в Швеция, обиколи света. Снимка: Дейвид Лагерльоф

Това е образът на героизма: несломима жена, превзела градската улица като символ на куража, вдигнала дясна ръка в обвинение срещу посегателствата на ултраконсерватизма. Всеки, който не е влизал в социалните мрежи тази седмица, ще бъде извинен, ако реши, че описвам една от най-вдъхновяващите политически картини в историята на изкуството: „Свободата води народа“ (1830) от френския художник Йожен Дьолакроа. Иконичният жест се появи в истинския живот миналата неделя в град в централна Щвеция, запечатан в снимка.

Когато Тес Асплунд, 42-годишна афро-шведка, социална активистка, се изправя лице в лице срещу първомайския марш на 300 униформени националисти, тя се почувствала задължена да покаже отвращението си от антиимиграционните нагласи на манифестиращите. Без да знае, че действията й се документират от камерата на зрител, Асплунд излиза на пътя на шествието като жива асфалтова гърбица за убиване на скоростта. Със стиснат юмрук и вдигната ръка, напомняща поздрава на движението „Черна сила“, Асплунд неволно позира за снимка, която ще се разпространи като горски пожар във Фейсбук и Туитър в следващите дни.

 „Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа чества революцията от 1830 г., която сваля от трона крал Шарл X.

„Свободата води народа“ на Йожен Дьолакроа описва революцията от 1830 г., която сваля от трона крал Шарл X.

Ссвръхпопулярното изображение има всички естетически качества на определящото епохата произведение на Дьолакроа – онова, което показва фигурата на Свободата, развяла трикольора на Френската революция в барутния въздух и алегорично повела импровизирана гражданска армия в знак на протест срещу авторитарната политика на крал Шарл Х. Въпреки че монархът няма как да е бил зает с ограничаване на притока на имигранти, Юлската революция от 1830 г., довела до свалянето му от власт, все пак избухва заради сериозните опасения от внезапното залитане на краля към ултраконсервативните принципи, включително и амбицията да ограничи на свободата на словото на журналистите.

И двете изображения – снимката с Асплунд и картината със Свободата от XIX век, която тя повтаря – дължат своята визуална интензивност на пирамидалната композиция на фигурите. В платното но Дьолакроа вдигната ръка на Свободата и дръжката на знамето, което тя е стиснала, образуват двете страни на триъгълник, по който погледът ни трябва постоянно да се изкачва и спуска, тъй както те повтарят възходите и паденията на благородната борба.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: НОВОГОДИШНА ПИЯНСКА СВАДА ОТ МАНЧЕСТЪР – ШЕДЬОВЪР ОТ РЕНЕСАНСА

В снимката на Асплунд, направена от фотографа Дейвид Лагерльоф, днешната героиня е хваната в профил: и все пак ъгълът на протегната й ръка и мислената линия от юмрука й през главите на маршируващите националисти, повтаря структурата от живопистното платно на Дьолакроа. Внушението на триъгълника – най-здравата форма в геометрията – е част от архетипната сила на снимката.

Вижте още: КРАЯТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА В ТАЗИ СНИМКА ОТ ПАЛМИРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах