VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Жените и фотографът гръмоотвод

Портрет на деня от Веселин Боришев

Габриела Андреева: „Излизам да те търся. Бяла пелена е покрила земята. Вятърът бързо е заличил твоите следи. Стъпките вече не водят никъде. Скреж. Сняг. Студ. Ледени висулки застрашително крещят. Дъхът ми замръзва, а съзнанието ми безпомощно повтаря името ти. Чувам глас някъде отвъд. Затварям очи и те виждам. Шептиш „обичам те“ и ме целуваш. Както преди...“. - Жените и фотографът гръмоотвод

Габриела Андреева: „Излизам да те търся. Бяла пелена е покрила земята. Вятърът бързо е заличил твоите следи. Стъпките вече не водят никъде. Скреж. Сняг. Студ. Ледени висулки застрашително крещят. Дъхът ми замръзва, а съзнанието ми безпомощно повтаря името ти. Чувам глас някъде отвъд. Затварям очи и те виждам. Шептиш „обичам те“ и ме целуваш. Както преди...“.

Годината в 365 черно-бели снимки ще изобрази Веселин Боришев в новия си сайт „Чиклит365“, за чието начало фотографът е избрал 14 февруари. Всеки ден ще бъде портретиран от негов кадър плюс няколко думи на жена – такива има и за изтеклите дните от началото на годината насам.

Днес денят изглежда като ангел с потрошени крила, а глас на вътрешната му реч дава Мария Касимова:

„Дълго чаках. Трябваше да минат много столетия, за да падне каменната плът от крилата ми. Не можех да я видя как окапва под тежестта на времето – отредено ми е да гледам към земята, за да не се залъгвам от разни полети в небето. Болезнено усещам само как някое парче се откъртва, а после го чувам глухо да тупва на земята. Олеква ми. С всеки къс още и още.

Днес откъм железния скелет на едното ми крило нещо нежно се отрони и ме погъделичка по носа. Беше малко, леко и бяло перце“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Първоначално идеята на Боришев била да направи фотографски сайт. Впоследствие решава да направи ежедневна рубрика със снимка на деня и текст, който трябвало да бъде на поет. Но се сеща колко по-хубав би бил денят, когато всеки ден говори жена… Така се ражда и заглавието на сайта – „Чиклит365“.

„Много е тежко, защото за няма и месец съм говорил с 200 жени – твърди Боришев. – Аз им пращам снимка, те ми връщат текст. Някои от тях обаче не спират да пишат и минаха направо на стената ми във Фейсбук.“

Запитан как би определил концептуално проекта си, Боришев отвръща:

„Не мога да го осмисля още. Пънк! Не връщам текстове – какъвто ми дадат, такъв излиза. Аз съм гръмоотвод“.

„Чиклит365“ е като импровизация в джаза, онлайн пърформанс, който ще живее до 31 декември тази година.

„Ако не се изморя психически, догодина може да продължа проекта с текстове на мъже…“, казва Веселин Боришев.

Веселина Седларска: „Кафето е създадено за нея, както кукичката за рибката. В него тя дави въздишките си сутрин. Те се превръщат в мехурчета, всяко отразило една удавена мечта. Тя пие въздишките си, преглъща мечтите си. Денят се събужда“.

Пролетина Славейчова: „Заменям всеки залък и кокъл, получен наготово, за свободата да ги хвана сам, в полет, в битка, дори с цената на гладни зими“.

Мария Щурова: „Носиш пръските кал от света като бели точки на рокля“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg