Жените, които нарисуваха себе си

Пътят на художничките в сянката на техните мъже художници

В миналото много от художничките са встъпвали в брак със свои колеги и завинаги са оставали в сянката им, с едно изключение - Фрида Кало (горе вляво). - Жените, които нарисуваха себе си

В миналото много от художничките са встъпвали в брак със свои колеги и завинаги са оставали в сянката им, с едно изключение - Фрида Кало (горе вляво).

Изобразителното изкуство вероятно е най-мъжкото сред изкуствата поне до началото на ХХ век. Не защото липсват жени художници, а защото самата му същност – на визуално разголване, на демонстративна непосредственост – кара обществения свян да прикрива жените, осмелили се да хванат четка в ръка. Повечето от тях рисуват в затворения свят на домовете си, като хоби и за лична употреба.

А и е било скъпо изкуство – изисквало е вложения, каквито финансово зависимите жени трудно са можели да направят. Много от художничките са встъпвали в брак със свои колеги и завинаги са оставали в сянката им. Днес, 8 март, Международния ден на жената, ще ви разкажем за някои от тях, чийто талант е преминал през ситото на времето, въпреки ограниченията.

Юдит Лейстер
(1609 – 1660)

Юдит Лейстер, „Автопортрет“, около 1633 г. Илюстрация: Уикипедия

Нидерландската художничка от ХVІІ век била толкова добра с четката, че и векове по-късно арт дилърите представяли платната ѝ за дело на Франс Халс, за да ги продават по-скъпо. Или ако не успявали да излъжат чак толкова, казвали, че са рисувани от съпруга ѝ Ян Минсе Моленар, рисувал в подобен стил и сходни сюжети.

Юдит се родила в дребнобуржоазна фамилия на шивачи и пивовари. Започнала да рисува, за да помогне на семейството си след фалита на баща си, и станала първата жена, приета в Гилдията на Свети Лука – съюза на художниците в Харлем. Три години по-късно, през 1636 г., се омъжила за колегата си художник Моленар и заминала за Амстердам. Родила пет деца и спряла да рисува самостоятелно, а започнала да помага на съпруга си.

Няколко от картините ѝ са иноваторски за ранния ХVІІ в. – тя първа започва да рисува жени, заети с домашна работа.

Мари-Сюзан Жиру Рослен
(1734 – 1772)

Мари-Сюзан Жиру Рослен, „Автопортрет“, около 1770 г. Илюстрация: Уикипедия

Дъщерята на френския кралския бижутер Мари Жиру останала сираче твърде рано, но все пак успяла да учи при известните художници Морис Кантен де Латур и Жозеф Мари Виен. Едва 12-годишна се влюбва в слабоизвестния и току-що пристигнал в Париж шведски художник Александър Рослен. Опекуните ѝ се възпротивявали на връзката – шведът бил протестант, а тя – католичка. Но през 1759 г. тя все пак се омъжва за него. Ражда шест деца.

Любовта ѝ към рисуването среща пълната подкрепа на съпруга ѝ, който освен това рисува неин портрет – един от най-известните рококо портрети – „Дамата с воала”. Мари Жиру пък рисува собствения си автопортрет – не със съпруга и децата си, а със своя учител Морис Кантен де Латур – дръзка проява на освободеност за онези времена.

Александър Рослен, „Дамата с воала“, 1768 г. Илюстрация: Уикипедия

Пастелните ѝ портрети са характерен белег за творчеството ѝ. През 1771 г. Мари Жиру дори излага в самостоятелна изложба и получава похвали лично от Дени Дидро. Днес нейни картини са изложени в Лувъра.

Паула Модерзон Бекер
(1876 – 1907)

Паула Модерзон Бекер, „Автопортрет на шестата година от брака“, 1906 г. Илюстрация: Paula Modersohn-Becker Foundation

Само за 14 активни години германката Паула Модерзон Бекер успява да нарисува 750 картини, около 1000 рисунки и 13 офорта – всички в различни основни направления на изкуството в началото на ХХ век, макар да е възприемана основно като ярък представител на ранния експресионизъм.

В особеното време, в което живее, жените едва са успели да усетят първите повеи на бленувано равноправие и им се налага да се борят, за да извоюват признание. Още по-трудно е на тези, които стоят в сянката на мъже-творци, както Модерзон Бекер. Паула се омъжва за Ото Модерзон, който я подкрепя в художествените ѝ търсения, но само като жена, която се забавлява с рисуването като хоби. Райнер Мария Рилке, една от най-ярките личности в живота на Паула Модерзон Бекер, я признава като художник едва към края на краткия ѝ живот.

А тя е първата жена, нарисувала голо бременно тяло. Автопортретът ѝ, наречен „На шестата година от брака“, е по-скоро символичен. По това време – през 1906 г., Паула още не е бременна. Но е кодирала в тази необичайна, скандална за годините си картина, начина, по който жената създава изкуство – съвсем различен от този на мъжа.

Фрида Кало
(1907 – 1954)

Диего Ривера, „Портрет на Фрида Кало“, около 1939 г. Илюстрация: Frida Kahlo Museum Trust/LACMA

Животът на Фрида Кало и бракът ѝ с Диего Ривера са описвани стотици пъти. Мексиканската наивистка е може би една от малкото жени в изобразителното изкуство, омъжени за художници, чието творчество е по-известно от това на съпруга ѝ. Жената, която се самоизследва чрез безброй автопротрети, разголва се до непоносимост, до най-дълбоката си същност, е равностоен и дори доминиращ в творческо отношение партньор на съпруга си. Но той я рисува така, сякаш я събира обратно в очите на влюбения.

Дора Маар
(1907 – 1997)

Дора Маар, „Двоен портрет в шапка“, 1936–1937. Фотография: Cleveland Museum of Art

Спътница на Пабло Пикасо за девет трудни години, в които той я рисува и съсипва. Дора Маар се лекува в психиатрия след съжителството си с гения, който оставя портретите ѝ за поколенията – пречупена, разчленена, разплакана, обект на любознателна ненавист, а не на внимателна любов.

Дора Маар обаче остава в историята на изкуството, макар и не като живописец, какъвто е. Нейният принос към фотографията е значителен, особено в областта на сюрреалистичната фотография. Автопортретите ѝ, запечатани на лента, наподобяват портретите ѝ, рисувани от Пикасо – тя е отразена в разбити огледала или се разпада на магически сенки.

По материали от чуждестранния печат

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах