Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Жените на Афганистан с протест в социалните мрежи: Не пипайте дрехите ни!

Афганистанки публикуват снимки с традиционни цветни дрехи срещу изцяло черните облекла, които талибаните опитват да им наложат

Около 300 студентки от Афганистан изразиха подкрепата си към управлението на талибаните през уикенда и разгневиха стотици други жени в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жените на Афганистан с протест в социалните мрежи: Не пипайте дрехите ни!

Около 300 студентки от Афганистан изразиха подкрепата си към управлението на талибаните през уикенда и разгневиха стотици други жени в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като изказаха недоволството си с няколко демонстрации по улиците на големите градове в Афганистан, активистки се обърнаха към социалните мрежи, за да отхвърлят новите правила, наложени от талибаните. От няколко дни в социалните мрежи набира популярност кампания срещу новите изисквания към начина на обличане на жените в страната.

С хаштага #DoNotTouchMyClothes (Не пипайте дрехите ми) афганистанки от цял свят споделят свои снимки в цветни традиционни дрехи. Протестът е своеобразен отговор на събитие от 12 септември в Кабул, когато около 300 жени, поддръжници на талибаните, организираха демонстрация в подкрепа на ислямистите и бяха облечени изцяло в черни дрехи, покриващи лицата, краката и ръцете им. С малки талибански флагове в ръка, те заявиха, че подкрепят талибаните, които изключват жените от високи постове в държавата и разделят образователните институции по полов признак.

Вижте още: ЖЕНИТЕ В АФГАНИСТАН МОЖЕ ДА УЧАТ, НО САМО ОТДЕЛНО ОТ МЪЖЕТЕ

Талибаните завзеха контрола в страната на 15 август и сформираха мъжко правителство с единични или изцяло липсващи представители на малцинствата в страната. Министерството по женските въпроси бе закрито и на негово място бе основана институция за пропаганда на добродетелността и превенция на порока, която ще следи за спазването на законите на шериата. Редица афганистански жени изразиха притесненията си, че трудно извоюваните им свободи ще им бъдат отнети и припомниха управлението на талибаните от 1996-а до 2001 г., когато жените бяха затворени по домовете си, с някои малки изключения.

ЖЕНАТА БЕЗ ИМЕ И ПРАВА

В кампанията „Не пипайте дрехите ми“ се включиха доктор Бахар Джалали, историк и експерт в науката на половете; Пеймана Асад – първият човек от афганистански произход, назначен на публична длъжност във Великобритания, и Сана Сафи от Би Би Си.

„Как се обличат афганистанските жени? Ето така – написа д-р Джалали към снимката си. – Ако бях в Афганистан, щях да имам и шал на главата. Не може да стане „по-консервативно“ и „традиционно“.

Талибанското правителство не остави уличните демонстрации в Афганистан без отговор и в изявление властимащите заявиха, че отсега нататък протестите трябва да имат разрешение за протест от Министерството на правосъдието. Жените в Кабул заявиха, че няма да отстъпят.

„Талибаните вече започват да ограничават свободите на жената – коментира Самира, студентка в Университета в Кабул, цитирана от „Гардиън“. – Нямам нищо за губене. Или ще ме затворят вкъщи без да имам право да продължа образованието си, или ще се боря. Дори и да рискувам живота си, дори и да ме убият, това е по-добре, отколкото да нямам глас.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90