Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Жените наистина плачат“ селектиран за „европейските оскари“

Българският филм в компанията на носителя на „Златна палма“ „Триъгълникът на тъгата“

Сцена от „Жените наистина плачат“ - „Жените наистина плачат“ селектиран за „европейските оскари“

Сцена от „Жените наистина плачат“

„Жените наистина плачат“ с участието на Мария Бакалова е един от 30-те филма, които Бордът на Европейската филмова академия избра за Селекцията за игрални филми на Академията за 2022 г., съобщиха продуцентите му. Това е вторият филм в престижната подборка на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова, след като дебютният им филм „Котка в стената“ влезе в същата селекция през 2020 г.

Досега „Жените наистина плачат“ след премиерата си в Кан участва в редица престижни фестивали като Сараево, Карлови Вари, Варшавския кинофестивал, Венецианския кинофестивал, Сао Пауло и др. Филмът взе и специалната награда Audentia (Кураж) на Евроимаж на съвета на Европа.

„Какво безспорно признание за европейски филм! Особено в тази компания, рамо до рамо с Рубен Йостлунд, Педро Алмодовар, Кенет Брана и много други, чиито филми триумфираха по световните сцени в последната година.

Благодарим от сърце на верния си екип, с който правим пореден филм, на всички, които съпътстваха дългия процес, съпроводен с немалко терзания и безсънни нощи. Защото, както казваше любимият ни Антони Траянов от първия ни филм „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ – няма да те питат спал ли си и колко време си го правил, гледат филма и трябва да им хареса“, споделят Мина Милева и Весела Казакова.

Европейските филмови награди, отличаващи най-големите постижения в европейското кино, ще бъдат връчени на 10 декември в Рейкявик, Исландия.

Селекцията на Академията се счита за една от най-добрите, които европейското кино може да предложи, и представя всяка година най-доброто от филмовите продукции на Европа, се казва в официалното прессъобщение на Европейската филмова академия:

„С представени 27 европейски държави – както от ЕС, така и извън ЕС – списъкът с избрани филми отново илюстрира голямото разнообразие в киното в цяла Европа.“

Церемонията по връчването на Европейските филмови награди – най-известната и престижна награда за европейски филм – се организира от Европейската филмова академия (European Film Academy Production GmbH). 

Сред 30-те филмови продукции, една от които е българската „Жените наистина плачат“, се открояват „Триъгълникът на тъгата“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд, отличен с престижната награда „Златна палма“ на фестивала в Кан; „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар, „Белфаст“ на Кенет Брана, „Отражение“ на украинския режисьор Валентин Васянович и др.

Пълния списък на селектираните филмови заглавия може да откриете тук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС