Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Жените наистина плачат“ селектиран за кинофестивала в Сараево

Осем от десетте филма в състезателната програма са на жени режисьори

Ралица Стоянова (вляво) и Мария Бакалова като Лора и Соня в „Жените наистина плачат“ - „Жените наистина плачат“ селектиран за кинофестивала в Сараево

Ралица Стоянова (вляво) и Мария Бакалова като Лора и Соня в „Жените наистина плачат“

„Жените наистина плачат“, филмът на Мина Милева и Весела Казакова, участвал на фестивала в Кан преди месец, ще представя България и в официалния конкурс на кинофорума в Сараево (13 – 20 август). Филмът ще се състезава за голямата награда „Сърцето на Сараево“, съобщават от Националния филмов център.

Това е вторият филм на режисьорското дуо, който ще се бори за отличието в столицата на Босна и Херцеговина след „Котка в стената“ през 2019 г. В Сараево Весела Казакова е позната и с главната си роля в дебюта на Зорница София „Мила от Марс“, спечелил наградата за най-добър филм през 2004 г.

Вече е ясно и българската премиера на филма – ще бъде на фестивала „Златна роза“ (23 – 30 септември) във Варна.

Действието в „Жените наистина плачат“ се развива на фона на бурните протести в София против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Участват Мария Бакалова, Весела Казакова, двете ѝ сестри Биляна и Катя Казакови, Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова и др.

Бакалова е в ролята на Соня, ХИВ-позитивна млада жена, която разбира, че партньорът ѝ не само е семеен и има дете, но и я е заразил. Ралица Стоянова играе сестра ѝ Лора. Биляна Казакова влиза в образа на леля им Вероника, която страда от следродилна депресия. Първоначалният фокус върху Лора и Соня постепенно се разширява, за да включи още женски персонажи като майка им Ана (Катя Казакова), другата им леля, която е лесбийка (Весела Казакова), и дядо им (Йосиф Сърчаджиев).

Вижте още: ПЪРВИ ОТЗИВИ СЛЕД ПРЕМИЕРАТА НА „ЖЕНИТЕ НАИСТИНА ПЛАЧАТ“ В КАН

В състезателната програма на 27-ото издание на фестивала в Сараево участват десет заглавия, осем от тях са дебюти. Осем са на режисьорки, два са режисирани от мъже.

Междувременно два нови български проекта – „Потомък“ на Ралица Петрова („Безбог“) и „Гамбит“ на Константин Божанов влизат в „Cinelink Co-production Market“, програма към фестивала в Сараево за търсене на международни разпространители и копродуценти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg