Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Жените в Афганистан може да учат, но само отделно от мъжете

Това на практика отново ще ги лиши от образование, казват някои, тъй като университетите нямат ресурси да спазват новите правила

Афганистански студентки, събрали се преди про-талибанската им демонстрация пред университет в столицата Кабул. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жените в Афганистан може да учат, но само отделно от мъжете

Афганистански студентки, събрали се преди про-талибанската им демонстрация пред университет в столицата Кабул. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афганистанските университети ще бъдат разделени по полов признак и предстои въвеждането на нов дрескод с хиджаби, съобщиха талибанските власти, цитирани от Би Би Си.

Обучението на жените във висши учебни заведения няма да бъде забранено, както при предишното управление на талибаните (1996 – 2001), но не може да продължи заедно с мъжете. Учебната програма ще бъде подробно разгледана от новата власт и ревизирана, „за да се създаде разумна и ислямска програма, която съвпада с нашите ислямски, национални и исторически ценности и от друга страна позволява конкуренция с други държави“, обяснява новата власт.

Жените ще се ползват с повече права в сравнение с миналото управление на талибаните – разрешава им се да продължат да работят например. Но откакто групировката завзе управлението в страната на 15 август, жените бяха помолени да останат по домовете си, „докато ситуацията по безопасността не се подобри“. Изключение са единствено заетите в системата на здравеопазването, които получиха разрешение да продължат работата си.

Новите правила за обучение на афганистанците в университети идват само ден, след като талибаните издигнаха флага си на сградата на президентската администрация, заявявайки по този начин началото на тяхното управление. Месец по-рано ислямистите иззеха властта от демократично избраното правителство в страната.

Политиката на талибаните, макар и да предоставя известни свободи, все пак се различава драстично от предходните практики на страната – докато американските военни съблюдаваха мира в Афганистан (2001 – 2021), от студентките не се изискваше да спазват дрескод, а университетите бяха смесени. Но според отговорния министър Абдул Баки Хакани, „няма никакъв проблем да се прекрати смесената образователна система, защото хората са мюсюлмани и ще приемат“.

Според някои коментатори, това на практика отново ще изключи жените от образованието – университетите нямат достатъчно ресурси, за да разделят випуските. Това не е оправдание, тъй като има достатъчно жени преподаватели, а там, където е невъзможно разделянето на класовете, ще се потърсят алтернативни решения, увери министърът на образованието.

„Всичко зависи от капацитета на дадения университет – каза той пред журналисти. – Може да използваме и мъже преподаватели, ако преподават зад завеса или използват технологии.

Момичета и момчета ще бъдат разделени и в основното училище, както и в гимназията, но това бе практиката и досега.

В доклад на ООН за 2021 г. се отбелязва, че броят на момичетата в основните училища се е увеличил многократно (от почти нула до 2,5 млн.) в 17-те години, в които Афганистан не е под талибанска власт. През този период двойно нараства и грамотността на жените и достига 30%.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg