Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жените в съвременното кино са непрекъснато изнасилвани, смята Кийра Найтли

Актрисата твърди, че Харви Уайнстийн се е държал с нея „много добре“

Кийра Найтли споделя, че в последно време получава все повече сценарии, „в които съвременните момичета не ги изнасилват на първите пет страници“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жените в съвременното кино са непрекъснато изнасилвани, смята Кийра Найтли

Кийра Найтли споделя, че в последно време получава все повече сценарии, „в които съвременните момичета не ги изнасилват на първите пет страници“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във филмите за съвременния свят почти винаги има жена, която изнасилват, заявява Кийра Найтли в интервю за списание „Варайъти“. Тя признава, че по тази причина е спряла да се снима в проекти за нашето време. Така актрисата обяснява и предпочитанието си към историческите драми – като новия ѝ филм „Colette“, чиято премиера е на 20 януари на фестивала „Сънданс“.

„Във филмите, които показват съвремието ни, женските образи обикновено са доста безвкусни, но пък когато ми предлагат исторчески драми, винаги откривам много вдъхновяващи героини“, казва актрисата.

„Colette“, в който Кийра Найтли има главна роля, разказва историята на френската писателка Габриел Сидони, с псевдоним Колет. Тя се бори за правото да твори свободно в предмодерното време на Бел епок в Париж. Найтли смята, че благодарение на студията „Нетфликс“ и „Амазон“, ситуацията в индустрията се е подобрява, появяват се филми за силни жени и женски истории.

„Неочаквано започнах да получавам сценарии, в които съвременните момичета не ги изнасилват на първите пет страници и не играят прости роли на любяща приятелка или съпруга“, казва тя.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В интервюто актрисата изразява и подкрепата си за кампанията #MeToo:

„Наясно съм с  културата на заглушаване на жените и с културата на тормоз и сплашване. Знам, че мъжете в индустрията имат право да се държат по много различни начини за разлика от жените“.

Тя сочи, че проблемът съвсем не се ограничава до киноиндустрията.

„Седяхме и разговарялх с приятелки, които нямат нищо общо с киното – и се оказа, че всяка от нас е била атакувана в даден момент. Дотогава не бяхме обсъждали тази тема, но мисля, че тогава прогледнах за отношението към жените във всички области.“

Найтли казва, че никога не е била тормозена на снимачната площадка на филм, но ѝ се е случвало на други места.

„В личния ми живот, в заведение… сещам се поне за четири случая, които мога да определя като сексуален тормоз. Мисля, че няма жена, на която да не ѝ се е случвало – в по-лека или по-тежка форма. Не са само актрисите. И учителките, също и адвокатките… Не говоря за изнасилване, а за жени, които са били опипвани безцеремонно от колеги и други мъже. Най-ужасното е, че прекалено дълго време повечето жени приемаха, че това е нещо нормално.“

Актриста си спомня, че е работила по два филма с компанията „Уайнстийн“ – „Започни отново“ и „Игра на кодове“, но и в двата случая отношението на Харви Уайнстийн било „много добро“ и „професионално“:

„Той определено никога не е искал от мен масаж или нещо подобно“. 

„Игра на кодове“ е по-успешният от двата филма, по които Кийра Найтли е работила с Харви Уайнстийн.

 В интервюто си Найтли не за първи път подчертава проблема с липсата на силни женски роли. Преди излизането на „Игра на кодове“ през 2015 г. тя попита:

„Къде са режисьорите жени, къде са сценаристите жени? Защо е този дисбаланс, след като ние сме половината от кинозрителите, половината от хората, които гледат филми… Мисля, че неравното заплащане в шоубизнеса е огромен проблем, но всъщност съм по-загрижена за липсата на гласа ни, който не се чува“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах