Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Жените в Япония искат премахване на задължителните високи токове на работа

Подкрепят ги хиляди с хаштага #KuToo

В Япония жените са задължени да носят високи токове в офиса. Снимка:  ЕПА/БГНЕС - Жените в Япония искат премахване на задължителните високи токове на работа

В Япония жените са задължени да носят високи токове в офиса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За много компании в Япония дрескодът е неотменна част от фирмената политика – на пръв поглед това е просто поредният пример как върви животът в държава, превърнала се в символ на дисциплината. Но мнозина откриват дискриминация във фирмената политика – жените са задължени да се появяват в офиса с високи токове. Недоволството доведе до онлайн петиция за премахване на изискването за високите обувки, подписана дотук от над 21 хил. потребители.

Солидарни с исканията на японките, хиляди използват хаштага #KuToo в социалните мрежи – игра с японските думи „kutsu“ (обувки) и „kutsuu“ (болка).

Петицията набра широка популярност и стигна до властта. Текуми Немото, японският министър на труда и здравеопазването, коментира на 6 юни, че е „необходимо“ компаниите да налагат дрескод и защити противоречивата фирмена практика.

Това е обществено прието като нещо, което попада в сферата на необходимото и подходящото в работната среда“, коментира Немото в парламента, цитиран от Би Би Си.

Америка за България

Лице на кампанията стана 32-годишната актриса и писател Юми Ишикава, която внесе петицията в парламента в четвъртък. Събирането на подписи тя започва, когато в погребалната агенция, където работи, ѝ казват, че е задължително да носи високи токове. Високите обувки са задължителни при кандидатстване за работа в Япония.

Надявам се, че тази кампания ще промени социалната норма и няма да се счита за проява на лошо възпитание, ако жените носят равни обувки, също като мъжете“, казва Ишикава.

Кампания като тази преди три години имаше и във Великобритания. Никола Торп също започна петиция за отмяна на дрескода, след като е накарана да носи високи обувки във финансовата компания PwC. Торп била наета временно като рецепционистка на фирмата и отказала да спазва изискванията за облекло. Когато случаят бе отразен в медиите, няколко компании заявиха, че целият персонал има право да носи равни обувки.

През 2017 г. изискването за високи обувки на работното място бе отменено и в провинция в Канада.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3