Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жените в Япония искат премахване на задължителните високи токове на работа

Подкрепят ги хиляди с хаштага #KuToo

В Япония жените са задължени да носят високи токове в офиса. Снимка:  ЕПА/БГНЕС - Жените в Япония искат премахване на задължителните високи токове на работа

В Япония жените са задължени да носят високи токове в офиса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За много компании в Япония дрескодът е неотменна част от фирмената политика – на пръв поглед това е просто поредният пример как върви животът в държава, превърнала се в символ на дисциплината. Но мнозина откриват дискриминация във фирмената политика – жените са задължени да се появяват в офиса с високи токове. Недоволството доведе до онлайн петиция за премахване на изискването за високите обувки, подписана дотук от над 21 хил. потребители.

Солидарни с исканията на японките, хиляди използват хаштага #KuToo в социалните мрежи – игра с японските думи „kutsu“ (обувки) и „kutsuu“ (болка).

Петицията набра широка популярност и стигна до властта. Текуми Немото, японският министър на труда и здравеопазването, коментира на 6 юни, че е „необходимо“ компаниите да налагат дрескод и защити противоречивата фирмена практика.

Това е обществено прието като нещо, което попада в сферата на необходимото и подходящото в работната среда“, коментира Немото в парламента, цитиран от Би Би Си.

Лице на кампанията стана 32-годишната актриса и писател Юми Ишикава, която внесе петицията в парламента в четвъртък. Събирането на подписи тя започва, когато в погребалната агенция, където работи, ѝ казват, че е задължително да носи високи токове. Високите обувки са задължителни при кандидатстване за работа в Япония.

Надявам се, че тази кампания ще промени социалната норма и няма да се счита за проява на лошо възпитание, ако жените носят равни обувки, също като мъжете“, казва Ишикава.

Кампания като тази преди три години имаше и във Великобритания. Никола Торп също започна петиция за отмяна на дрескода, след като е накарана да носи високи обувки във финансовата компания PwC. Торп била наета временно като рецепционистка на фирмата и отказала да спазва изискванията за облекло. Когато случаят бе отразен в медиите, няколко компании заявиха, че целият персонал има право да носи равни обувки.

През 2017 г. изискването за високи обувки на работното място бе отменено и в провинция в Канада.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg