POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жените вече нямат достъп до парковете в Кабул

Министерството на нравствеността в Афганистан обяснява решението си с тяхното „непослушание“

Вече само мъже ще могат да водят децата си на атракционите в афганистанските паркове. Снимка: EPA/БГНЕС - Жените вече нямат достъп до парковете в Кабул

Вече само мъже ще могат да водят децата си на атракционите в афганистанските паркове. Снимка: EPA/БГНЕС

Жени вече нямат право да посещават парковете в Кабул, Афганистан, съобщава Би Би Си. Децата могат да ходят там само с бащите си и с по-големите си братя, гласи решение на управляващите талибани. Най-близкото място, до което имат достъп жените, е ресторант само за тях, който гледа към парка.

Представител на Министерството на нравствеността обяснява решението на правителството с „непослушанието на жените“.

„15 месеца дадохме възможност на нашите сестри да посещават парковете. Казахме им да носят хиджаби, но някои не го правеха. Имахме и отделни дни за мъже и жени за посещение на парка, но и това не се спазваше“, казва Мохамад Акиф Мухаджер, нравствен полицай.

На жените в Афганистан до неотдавна им беше забранено да посещават басейни и спортни зали. Някои специалности в университетите също отскоро са забранени за жени, като журналистиката например.

Много от най-строгите правила засега важат само за столицата Кабул, но се очаква да се разпространят скоро и в цялата страна. Талибаните изчакват, защото излизането навън надвечер вече е единственият „разкош“ за бедните в провинциите на държавата.

Миналата седмица нравствената полиция подложи на публично наказание 12 души – 3 от тях жени – на футболния стадион в Кабул. Местните коментират, че политиката на талибаните все повече напомня времето на 90-те, въпреки обещанията, че ще бъде значително по-мека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС