Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Женска доминация на наградите на Венецианското биенале

Творци от Великобритания и САЩ получиха „Златен лъв“

Изглед към британския павилион на Биеналето. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Женска доминация на наградите на Венецианското биенале

Изглед към британския павилион на Биеналето. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наградите „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година отидоха във Великобритания и САЩ, съобщиха организаторите на 59-ия фестивал за съвременно изкуство във Венеция.

„Златен лъв“ за национален павилион получи Великобритания, която представи инсталацията „Чувствайки нейния път“ на художничката Соня Бойс. Проектът обединява видеа с участието на пет тъмнокожи жени музикантки от различни поколения – Попи Аджуда, Жаки Данкуърт, София Джърнберг, Танита Тикарам и композиторката Еролин Уолън, които импровизират, взаимодействат и си играят с гласовете си. Великобритания не е взимала „Златен лъв“ от 1993 г., когато носител на наградата стана артистът Ричард Хамилтън. Награденият проект е продължение на друга идея на Соня Бойс – Devotional. Това е нарастващ архив от винили, компактдискове и сувенири, започнат още през 1999 г.

„Соня Бойс предлага различен прочит на историята – през звук. Като работи заедно с други тъмнокожи гени, тя разкрива множество премълчани лични истории“, отбелязва журито на Биеналето.

„Златен лъв“ за най-добър художник в основната тема „Мляко на сънищата“ получи Симон Ли, представителка на САЩ. Ли се представи със скулптура, висока почти 5 метра, под заглавие „Тухлена къща“. Тази фигура на безока афроамериканка посреща посетителите точно на входа към изложението, това е първото, което се вижда пред основния проект в Арсенала. Според журито, Ли е получила наградата „за внимателно подготвеното и много убедително откриване на Арсенала“.

Почетни „Златни лъвове“ за цялостно творчество получиха немската художничка Катарина Фрич и чилийската артистка Сесилия Викуня. И двете са избрани от главната кураторка на Биеналето Чечилия Алемани. Техните творби също могат да бъдат видени в основната зона на Арсенала. Според думите на Алемани „приносът на Фрич в съвременното изкуство, особено в скулптурата, е неоценим“, а Викуня „е вървяла по свой път в течение на десетилетия, предвещавайки множество екологични и феминистични дебати, предвиждайки нови лични и колективни митологии“.

Сесилия Викуня с наградата си за цялостно творчество. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катарина Фрич – другата носителка на отличието за цялостно творчество. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С особено упоменаване журито удостои павилиона на Франция, представен тази година от Зейнеб Седира, първата художничка от алжирски произход, представяща страната на Биеналето. Специално споменаване имаше и угандийският павилион, дебютиращ на Биеналето с художниците Акайе Керунена и Колин Сегаджуго. Уганда получи награда за „виденията, амбициите и привързаността към изкуството и работата в своята страна“.

„Сребърен лъв“ получи художникът от Бейрут Али Чери в номинациите за „Многообещаващ млад участник“ за серията му скулптури „Титани“ – три фигуративни статуи от кал.

Инсталацията „Без заглавие“ на Али Чери в ливанския павилион. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според кураторката Чечилия Алемани, само 21 от 213 творци, участващи в Биеналето, се идентифицират като мъже. 180 от всички представени артисти участват в световния форум на съвременното изкуство за пръв път.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90