Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Женските главни роли били отговорни за ръста на престъпността сред мъжете

Мъжете нямат достатъчно положителни примери, затова следват поведението на гангстери и престъпници от екрана, твърди британски депутат

Ролевите модели от тв екрана изпращат погрешно послание към младите мъже, смята Флетчър. Вляво е Томи Шелби, гангстер от сериала „Остри козирки“, вдясно - Доктор Кой.  - Женските главни роли били отговорни за ръста на престъпността сред мъжете

Ролевите модели от тв екрана изпращат погрешно послание към младите мъже, смята Флетчър. Вляво е Томи Шелби, гангстер от сериала „Остри козирки“, вдясно - Доктор Кой.

Женските главни роли са допринесли за покачването на нивото на престъпност сред мъже и момчета, твърди британски депутат. Причината, според него, е, че „женските заместители“ в традиционно мъжки роли, както се случи в сериала „Доктор Кой“ например, не предоставят ролеви модел за мъжете, казва Ник Флетчър от Консервативната партия, цитиран от Би Би Си.

В такъв случай единствените персонажи, на които искат да подражават, са престъпници, казва той и дава за пример гангстера Томи Шелби от „Остри козирки“.

„Учудващо ли е за някого, че виждаме толкова млади мъже да извършват престъпления?“, обърна се депутатът към парламента в дебат, посветен на Международния ден на мъжа, 19 ноември.

Коментарите му бяха посрещнати с изненада от Анелис Додс, председател на Лейбъристката партия, която първоначално реши, че е „чула неправилно“, пише Би Би Си.

„Причината, поради която мъжете избират живот на престъпници, е много по-комплексна от това кой ще бъде следващият 007“, отговори тя.

Дебатът в Уестминстър постави на дневен ред много от проблемите, характерни за мъжете – сред тях по-слабите им постижения в училище и трудностите, пред които са изправени, когато се налага да обсъждат психическите си проблеми. Флетчър се позова на статистика, според която процентът на самоубийствата сред мъжете е три пъти по-висок от този при жените, и данни, че 96% от престъпниците в затворите в страната са мъже и момчета.

Според него терминът „токсична маскулинност“ се използва погрешно и цели да омаловажи мъжете. Отчасти виновна е „сферата на културата“.

„Изглежда, че навсякъде има искане от малко, но много шумно малцинство, че всеки мъжки персонаж или добър ролеви модел се нуждае от женски заместител. Човек трябва само да види какво се случва с дискусията около следващия Джеймс Бонд. В последните години виждаме как Доктор Кой, ловците на духове, Люк Скайуокър и др. бяха заменени от жени, а на мъжете им остава Томи Шелби.“

Изказването на Флетчър се разпространи бързо в социалните мрежи и депутатът уточни позицията си в Туитър:

„По никакъв начин не съм искал да свържа това, че Доктор Кой е жена, с престъпленията, които се извършват от мъжете. Всъщност исках да обърна внимание на това, че мъжете и момчетата също се нуждаят от позитивни ролеви модели, така както и жените. Учители и родители трябва да учат младите мъже, че могат да променят нещата към добро. Това може да се случи с различни методи, включително чрез филми и тв продукции. И все пак не се обсъжда често, че персонажите, които може да служат за ролеви модели на момчетата в телевизията и онлайн като цяло, са по-често криминални типове“.

Международният ден на мъжа традиционно се отбелязва на 19 ноември в над 60 държави. Инициативата е замислена като еквивалентен празник на Международния ден на жената, празнуван на 8 март, и обикновено се посвещава на каузи за равноправието между половете.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах