POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жерар Депардийо със забрана да влиза в Украйна заради Крим

Актьорът е смятан за враг на народа заради подкрепата му към Русия

Властите в Киев не уточняват кои точно коментари на Депардийо за Крим са ги разгневили. - Жерар Депардийо със забрана да влиза в Украйна заради Крим

Властите в Киев не уточняват кои точно коментари на Депардийо за Крим са ги разгневили.

Украйна наложи на актьора Жерар Депардийо 5-годишна забрана да влиза в страната заради негови публични коментари, от които става ясно, че подкрепя анексацията на Крим от Русия. Френският артист, който има и руско гражданство, е добавен в черния списък на обществени фигури, смятани за врагове на Киев в продължаващата конфронтация с Москва.

Новината бе съобщена от Украинската служба за сигурност, наследникът на КГБ от съветско време, и цитирана от британското издание „Дейли Телеграф“. Според информацията, агенцията е наложила 5-годишната забрана по предложение на Министерството на културата в страната.

Не се цитират обаче съответните коментари на Депардийо – участвал във филми като „Сирано дьо Бержерак“ и „Зелена карта“ и прочут с изцепки извън екрана като уриниране в самолет, шофиране в пияно състояние и злоупотреба с алкохол в огромни количества.

По-рано този месец културният министър на Украйна Иван Кириленко заяви, че Депардийо е включен в списък от 117 артисти и творци от развлекателната индустрия, които публично подкрепят „погазването на териториалната цялост и суверенитет на Украйна“.

В миналото Жерар Депардийо се е изказвал неколкократно, че е на страната на Русия и смята Владимир Путин за свой приятел. През януари 2013 г. държавният глава подписа декрет, осигуряващ на актьора руско гражданство – след като той яростно бе нападнал правителството на страната си за високите данъци.

Депардийо получи руския си паспорт лично от Путин в Сочи, а по-късно местните власти му дадоха и апартамент в Мордовия – регион, известен с широката си мрежа от затворнически колонии от времето на Сталин.

През март 2014 г. Депардийо пусна своя линия луксозни часовници от производителя Cvstos – на име „Горд да си руснак“.

Миналата седмица пък актьорът бе сниман да получава урок по косене с ръчна коса от президента на Беларус Александър Лукашенко – съюзник на Москва и държавен лидер, често описван като последния диктатор в Европа.

Александър Лукашенко преподава дружески на Жерар Депардийо.

Александър Лукашенко преподава дружески на Жерар Депардийо как се коси трева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС