VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Депардийо се обърна срещу Путин и помага на украинците

Нарича агресията на Русия „братоубийствена война”

Жерар Депардийо във фотосесия като сенокосач в парка около президентската резиденция в Минск, Беларус, през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Депардийо се обърна срещу Путин и помага на украинците

Жерар Депардийо във фотосесия като сенокосач в парка около президентската резиденция в Минск, Беларус, през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският гражданин Жерар Депардийо призова Путин „да захвърли оръжието“ и заяви, че ще подпомогне финансово украинците, гласи прессъобщение от екипа на актьора, цитирано от „Франс прес“.

Парите, които Депардийо ще спечели от продадени билети за три свои концерта в театър „Шан-з-Елизе“ през април, ще бъдат предадени за подкрепа на украинците, станали жертва на руската агресия, оповестява френският актьор.

В прессъобщението Депардийо нарича руската агресия срещу Украйна „братоубийствена война“, призовава да се свалят оръжията и да се премине към преговори. АФП цитира още:

„Руският народ не носи отговорност за безумните и неприемливи ексцесии на своите лидери като Владимир Путин“.

Актьорът изтъква любовта си към руската култура, като припомня имената на Достоевски, Толстой, Пастернак, Чайковски, Прокофиев, Шостакович, Гогол…

Това е второто заявление на Депардийо от началото на войната. Още на първи март в телефонен разговор с репортер на АФП Депардийо е нарекъл войната „братоубийствена“ и е настоял за мирни преговори.

През 2013 г. Депардийо стана гражданин на Руската федерация и получи като подарък от властите апартамент в Саранск. Руския си паспорт актьорът получи лично от ръцете на Путин в Сочи. През 2015 г. Депардийо е бил включен в „черния списък“ на украинското Министерство на културата, тъй като през 2014 г. е заявил на фестивала „Балтийски бисер“ в Латвия, че „обича и Русия, и Украйна, която е част от Русия“. По това време актьорът изказва публично мнения, че „руският народ се нуждае от точно такъв човек като Путин, който се опитва да върне поне малко достойнството на народа си“.

През април 2015 г. Депардийо напусна Русия и се засели в Белгия. През есента на 2020 г. прие православието.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90